Viewing entries in
Event Photography

Opening Wanted Fashion

Opening Wanted Fashion

Vandaag werd er een nieuwe fashion boutique geopend in Beneden Leeuwen: Wanted Fashion.

In deze post vinden jullie de foto's van de opening.

Zondagsgasten 2015

Zondagsgasten 2015

Beeldreportage van het cultuurfestival "Zomergasten" op 31 mei 2015, te Oploo.

Kunst  bij de mensen thuis: een dichter in de keuken, een band op zolder en in de tuin lachen de mensen om de grappen van een cabaretier.......
 

Working the catwalk

Working the catwalk

Het is hard werken, daar aan de kop van de catwalk. In dit artikel behandel ik een paar uitdagingen waar je als evenementfotograaf voor staat. Hoe gaat dat met de belichting, compositie en scherpstelling?

> Lees hoe ik het aanpak.

Fashion Show Spring Edition 2015

Fashion Show Spring Edition 2015

Fashion Show Spring Edition 2015, Beneden Leeuwen.

Ze stonden al een week op mijn harde schijf, maar omdat deze zich in Horssen bevond en ik me in Londen ophield, hadden de foto's even geduld nodig vóór ze eindelijk hun weg vonden naar jullie, de lezers van mijn blog. Om te voorkomen dat je constant een melding krijgt dat er wéér iemand gereageerd heeft (soms word je écht niet goed van Facebook), raad ik je aan je reactie te plaatsen onder het artikel. Lekker makkelijk. Delen via alle vormen van Social Media, wordt op prijs gesteld.

Jump right in, peeps! Enjoy,

Maik

Wish to be a Star

Wish to be a Star

In het eerste deel van dit artikel vertel ik over het Lingeborgh festival; een open podium voor leerlingen die hun talenten laten zien en daarmee een optreden kunnen winnen op Appelpop (Tiel). Het tweede deel, waarin ik tips geef voor concertfotografie, is aanzienlijk groter geworden dan ik oorspronkelijk bedacht had, maar is absoluut interessant voor de wat gevorderde fotograaf die wil leren zélf controle te hebben over de belichting van zijn of haar foto's.

Alle afbeeldingen in dit artikel zijn gemaakt door Maik Jansen Fotografie voor Wow events en zijn met toestemming geplaatst.


Wish to be a star

Eind december ontving ik een mail van Wow Events met de vraag of ik het Lingeborgh Festival wilde registreren. Het festival maakte onderdeel uit van een zestal open podia, verdeeld over verschillende scholen in de regio van Tiel. Het project droeg de naam "Wish to be a star" en had als hoofddoel het genereren van aandacht en geld voor de kinderafdeling van het Ziekenhuis Rivierenland (Tiel). Tja, daar zeg je uiteraard geen "nee" tegen en dus werd mijn naam toegevoegd aan de lijst met sponsoren en vrijwilligers. Hoe gaaf is het dat je op deze manier maatschappelijke betekenis kunt geven aan je fotografie?! Het werd een fantastische avond die fotografisch gezien het best gekenmerkt kan worden als een journalistiek vastgelegd concert.

Jochem van Gelder

De helden van de avond waren zonder meer de deelnemers aan het open podium: leerlingen van de Lingeborgh die zingend en dansend op het podium stonden. Ook Wow Events mocht trots zijn, want van de kaartverkoop tot de sluiting van de avond verliep alles op rolletjes. Toch wil ik  hier één persoon apart noemen: Jochem van Gelder. Sommige mensen kunnen goed met kinderen overweg. Sommigen doen het leuk op t.v.. Maar in een houtje-touwtjejas binnen komen wandelen, vervolgens live op het podium de interactie aangaan met kandidaten, jury en publiek, de zaal ontroeren en even later laten bulderen van het lachen, wie kan dát? En vervolgens heeft Jochem ook nog eens de energie en tijd over voor selfies met de fans uit de zaal. Petje af voor Jochem!

Foto's

En toen was het weekend. Dat zijn twee dagen waarin de in de voorafgaande week opgespaarde klusjes gedaan worden. De haard schoonmaken, stofzuigen, inkopen doen en foto's uitzoeken, bewerken en verzenden. 


Tips voor concertfotografen

Wanneer je een concert fotografeert, zul je het moeten doen met de omstandigheden die je gepresenteerd worden. Bij concertfotografie heb je immers nauwelijks invloed op het licht of de pose. Soms kun je een korte blik stelen en de aandacht vangen van de artiest, maar voor het merendeel kun je alleen registreren en is er geen plaats voor regisseren. Dat is dus echt iets anders dan een studioshoot, waar je het licht onder controle hebt, of een reportage waarbij je een bruidspaar poseert en achtergronden manipuleert.

Ik kan je deze tips geven:

1. Zet je toestel op manuele belichting (M), zodat je zelf controle hebt over de belichtingsdriehoek (sluitertijd, diafragma en ISO). Wanneer je de camera hierin laat meebeslissen door gebruik te maken van automatische sluitertijd (S), aperture (A), of automatische ISO, is de kans groot dat de camera zich laat foppen door de lampen op het podium. Bovendien ontstaan er dan foto's die veel tijd vergen in de bewerking op de computer. Elke keer dat je de ontspanner indrukt, kiest de camera immers opnieuw zijn belichting en produceert zo een reeks foto's die allemaal verschillend belicht zijn.

2. Is er weinig licht en moet je je ISO verhogen, weet dan hoever je daarmee kunt gaan om te voorkomen dat je foto's onbruikbaar lelijk worden door de introductie van ruis. Je lenskeuze is hierin zeer bepalend.

3. Kies de juiste lens. Met een goede, lichtsterke lens kun je nog steeds goed, bruikbare foto's produceren bij hogere ISO waarden. Denk hierbij aan f/2,8. Hoe kleiner dat getal is, hoe beter. Een bijkomend voordeel van een lichtsterke lens wordt vaak over het hoofd gezien: ze zien meer contrast bij weinig licht en dit komt het focussen ten goede.  Het scherpstellen gebeurt namelijk bij de maximale lensopening. Pas bij het afdrukken zal de camera het diafragma op de ingestelde waarde brengen, waarna deze weer direct op de grootste stand springt om de volgende foto te focussen. Wanneer een lens veel licht kan doorlaten, focust deze dus ook makkelijker. Diafragma's van f/1,8 of f/1,4 kom je eigenlijk alleen tegen bij de zogenaamde "prime" lenzen. Dit zijn lenzen met een vaste brandpuntsafstand.

4. Vul je beeld. Hoewel prime lenzen veel licht doorlaten en je ISO dus laag kan blijven, kies ik meestal voor zoomlenzen. Waarom? Omdat je met een zoomlens je beeld kunt vullen. Wanneer je je compositie achteraf in de computer moet doen en je dus stukken van de foto wegsnijdt (croppen), zoom je als het ware achteraf in op de foto. Het gevolg is dat deze al snel kwaliteit verliest, want je zoomt ook in op de ruis die aanwezig kan zijn. Maak je compositie en vul je beeld vóór je de sluiterknop indrukt en geef zo je foto maximale kwaliteit.

5. Hoe langer je focus lengte (FL) wordt, hoe sneller de sluitertijd moet zijn. Gebruik je een 70-200 mm lens? Dan moet je er dus voor zorgen dat je sluitertijd bij maximaal inzoomen (FL 200mm), minimaal 1/200 sec bedraagt. Elke beweging die de fotograaf maakt, wordt immers door de lange lens versterkt. Bij een te lage sluitertijd, produceer je "bewogen foto's", doordat je de camera nu eenmaal niet honderd procent stil kunt houden. 

6. Kun je dichterbij het podium komen, of maak je een overzichtsshot, zoom dan uit. Het gevolg is dat jouw bewegingen minder versterkt worden doordat je je lens korter maakt (FL 70mm). Hierdoor kun je de sluitertijd verlagen tot 1/70 sec., zodat er langer licht op de sensor valt en de ISO omlaag kan. Dit levert foto's met minder ruis en een beter kleurcontrast op, terwijl je bewegingsonscherpte door "camera shake" voorkomt. Hierbij wil ik graag opmerken dat korte lenzen je beeld ernstig kunnen vertekenen, met name wanneer je je camera niet horizontaal houdt, maar omhoog richt naar het podium. Lijnen verkrommen en divergeren. Hoewel je dit in de computer soms redelijk goed kunt corrigeren, is voorkomen altijd beter dan genezen.

7. Past de sluitertijd bij de gebruikte focuslengte? Zorg er dan ook voor dat deze past bij de actie op het podium. Heb je nét de sluitertijd lekker laag staan omdat je een korte lens gebruikt..... beginnen ze op het podium te dansen. Wil je nu de actie bevriezen, dan heb je minimaal 1/250 sec. nodig om de bewegingsonscherpte binnen de perken te houden. Die handen en benen zwaaien zowat met honderd kilometer per uur door de lucht! Diepe zucht! Daardoor moet de ISO weer omhoog, jammer, maar je kunt dan wél weer gerust inzoomen tot 200 mm en je frame vullen. Dat is dan weer een voordeel.

8. "Knijp je lens" een beetje. Hoewel je misschien geneigd bent om bij weinig licht de grootste lensopening te gebruiken, is dat niet altijd slim. Vooral niet als de artiesten op het podium beweeglijk zijn. Bij een grote lensopening is de scherptediepte namelijk klein. Wanneer je scherp stelt, mogen jij of je onderwerp niet meer ten opzichte van elkaar bewegen voordat je de foto maakt. Dit effect is het grootst bij een beweging naar elkaar toe of van elkaar af. Op het moment dat je afdrukt, kan de zanger of danseres immers je dunne scherptevlak verlaten hebben. Het knijpen van de lens is, onder goede lichtomstandigheden, sowieso aan te raden. Wanneer het diafragma helemaal openstaat, is de lens nooit op zijn scherpst. De beelden zijn dan "soft". Probeer het maar eens uit. Maak een aantal foto's van hetzelfde onderwerp bij verschillende diafragmawaarden. Ontdek zo de "sweet spot" van je lens. Deze ligt vaak tussen f/5,6 en f/11! 

9. Zijn de artiesten zeer beweeglijk en heb je een snellere sluitertijd gekozen (b.v. 1/250 sec)? En heb je je scherpte verdiept door de lens iets te knijpen (b.v. f/4)? En heb je daarop je ISO aangepast (b.v. ISO 2000)? Maar zijn je beelden nog steeds niet scherp? Bekijk dan of je camera een continue focus, of 3D (tracking) focusfunctie heeft. Op het moment dat je scherp stelt, volgt het focussysteem je onderwerp. Zo blijft dit scherp in beeld, ook wanneer de afstand tot de camera veranderd. Als dat niet helpt, zul je de sluitertijd moeten verhogen en/of het diafragma moeten verkleinen. 

10. Schiet RAW-formaat foto's en geen jpegs. In de nabewerking zul je er versteld van staan hoeveel je nog kunt corrigeren wanneer je met RAW bestanden werkt. Uiteraard doe je je uiterste best om je belichting optimaal te regelen tijdens het fotograferen, want als je in de computer teveel moet compenseren, zal de kwaliteit eronder lijden, óók als je in het RAW formaat schiet. Maar de extra marge ten opzichte van jpeg is echt enorm.

Bonustip

Bij veel camera's werkt het focussysteem het best wanneer je het centrale focuspunt selecteert. Bovendien wordt dan het focus hulplicht op de camera ingeschakeld. Lukt het de camera maar niet scherp te stellen, controleer dan niet alleen of je lens en je camera op autofocus (AF) staan, maar ook of je het centrale focuspunt gebuikt. Bij slechte lichtomstandigheden is het niet handig je focus hulplicht (per ongeluk) uit te schakelen doordat je een ander focuspunt hebt gekozen. I know ;-)!.

Succes bij je volgende shoot!

Door: Maik JansenTip: abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang acties en onze artikelen gewoon in je mailbox. Handig! 

Sharing is caring, peeps, en vergeet niet onze Facebookpagina en Youtubekanaal te liken. Laat je een reactie achter? Cool!

Fashionshow Gold Edition

Fashionshow Gold Edition

Fashion op de catwalk

Afgelopen zondag werden in Beneden Leeuwen de laatste herfst en wintertrends op de catwalk gebracht. Op uitnodiging van Ferry Vermeulen (eigenaresse van Jij & Ik Casual en een van de organisatoren) en Shida Hairstyling en Visagie, heb ik daar de show vastgelegd.

On the Catwalk, yeah!

Op de catwalk verschenen modellen van de verschillende Leeuwse modezaken. Kleuters, schooljeugd, pubers, jong volwassenen en minder jong volwassenen, zij waren allen prachtig gekleed en in een passende stijl gekapt. Toen we even pauze kregen van de visuele pracht van de mannequins en dressmen, verscheen Dani Hoefnagels, bekend van The Voice Kids om ook de oren aangenaam te verrassen.

Het werd een zeer goed verzorgde middag waarvoor vele handen zwaar werk verricht hadden. Voor de organisatie van dit spectaculaire evenement was er daarom terecht niets dan lof, want Leeuwen werd letterlijk weer eens goed op de kaart gezet. Houd je van winkelen? Sla dit mooie dorp dan niet over. Onderweg naar de stad is het de zeker moeite waard eerst deze sfeervolle winkelstraat te bezoeken, met meer keuze en diversiteit dan je misschien had gedacht.

De foto's bekijken (het zijn er veel) doe je hier: Fashionshow Gold Edition Gallery. Deze foto's zijn voorzien van mijn watermerk en mogen vrij gebruikt en verspreid worden. Een tag of link naar mijn Facebook (Maik Jansen) of Facebookpagina (Maik Jansen Fotografie), wordt zeer gewaardeerd. 

Zijn er foto's bij die je bijzondere belangstelling hebben? Dan wil je ze wellicht zonder watermerk downloaden of laten afdrukken. Dat kan via mijn bestelservice.

Door: Maik Jansen (die met de griep op de bank zit te wachten op jullie berichtjes)

 

 

 

Kelby's world wide photo walk

Kelby's world wide photo walk

Met Frank Doorhof op pad

Over de hele wereld gingen fotografen samen op pad voor de Kelbyone World Wide Photo Walk. Het goede doel dit jaar was het Springs of Hope Weeshuis in Kenya. Iedereen die mee deed werd gevraag een minimale storting van $1,- te doen.

In Tilburg werd de fotowandeling geleid door Frank Doorhof. Ondanks de flinke buien in de ochtend en vroege middag, verzamelden zich ruim dertig fotografen in de fotozaak van Teurlings, midden in het centrum. We werden gastvrij ontvangen met een drankje en een lekker broodje kroket, zodat we de nodige energie konden opdoen voor de wandeling die volgde. 

Van vijf tot zeven uur liepen we als groep door de stad. Er werd veel gesproken, gedeeld, gelachen en natuurlijk gefotografeerd.

Hieronder mijn foto's van die middag:

Fototip

Heb je de kans eens mee te lopen met een fotowalk, dan zeg ik: doen! Je hebt te maken met mensen die jou snappen. Uiteraard is iedereen anders en heeft zijn eigen voorkeuren, maar de gemene deler is de liefde voor het beeld. Je hebt ineens een heleboel stof om over te praten, leert van elkaar en bovendien ben je weer eens een middag van de straat...... Oh nee, dat niet.

Door: Maik Jansen

Elite Model Look Castingdag Druten

Elite Model Look Castingdag Druten

Smaakvol Druten met modellen op de catwalk

Zondag 21 september was het zover. Een hele buslading aanstormend Beauty-talent veroverde in een mum van tijd het centrum van Druten, waar de gehele middenstand had uitgepakt met standjes, muziek en rode lopers ter promotie van Smaakvol Druten.

Gyzlene Kramer presenteerde de show op de catwalk van #eml2014 castingdag in Druten.

Elite Model Look is een van de grootste en bekendste modellenwedstrijden ter wereld. Elk jaar wedijveren tussen de drie en vierhonderdduizend jongens en meiden uit vijftig verschillende landen om ontdekt te worden door het Elite management. In elk land wordt na een serie voorrondes en finales een winna(a)r(es) gekozen ter uitzending naar de internationale finale. De hoofdprijs is vaak een contract voor een groot bedrag bij Elite New York en Parijs. Beroemdheden als Gisele Bündchen, Cindy Crawford, Wendy Dubbeld, Karen Mulder, Frederique van der Wal en Linda Evangelista startten hun carrière tijdens de Elite Model Look Castingdagen.

Op de Markt van Druten was een grote tent opgebouwd, inclusief ruimte voor publiek en een catwalk met podium waar de jury goed zicht had op de jongens en meiden die hun uiterste best deden zichzelf zo goed mogelijk te presenteren.

 

Modellenfotografie in journalistieke stijl

Normaal gesproken heb ik flitsers(s), een lichtmeter en color checker klaar liggen wanneer ik een model fotografeer. In dit geval is hiervan geen sprake, want deze blog gaat over een bezoekje aan de catwalk van Elite Model Look. Na een verkennend rondje in de tent waarin ik hoeken en achtergronden bekeek, stond ik gewoon tussen het publiek met een 70-200 mm lens te fotograferen. Uiteraard had ik het beste plekje, helemaal vooraan tegen de touwen bij het jurypodium, gevonden.

Ik vroeg of ik erbij mocht staan en er werd direct wat ruimte gemaakt.

De muziek knalde in mijn oren omdat ik vlak voor een van de speakers stond. Mijn oordoppen zaten in mijn concerttas. Ik had ze hier goed kunnen gebruiken, want de DJ had er zin in vandaag! Ik checkte of ik niemand in de weg stond en vroeg dat gewoon even voor de zekerheid aan de mensen die achter me stonden. Geen enkel probleem. Ze konden het prima zien.  Even later werden de modellen die buiten in de rij stonden naast de catwalk opgesteld en kon het fotograferen beginnen.

Een impressie van de laatste kans om gekozen te worden voor de halve finale in Amsterdam:

Klik om te vergroten:

Met alleen mooi zijn kom je er niet

Er wordt weleens meewarig gedaan over het modellenwerk. Maar ik denk dat je je talenten niet voor niets krijgt. Het presenteren van jezelf ten dienste van een modemerk, kledinglijn of een andere opdrachtgever is echt een vak waar een goede discipline en hard werk absoluut een must is. Met alleen maar mooi zijn, kom je er niet; je moet een betrouwbare vertegenwoordiger kunnen en willen zijn, met hart voor de zaak. Anders houd je het niet vol.

Voor alle deelnemers aan dit evenement geldt dat zij hun nek hebben durven uitsteken en het lef hebben hun dromen na te jagen. Groot respect en echt een diepe buiging als je persoonlijkheid zo groot is dat je dat kan. Stond u vroeger vastgenageld voor de klas als u een spreekbeurt hield? Deze jongelui niet. Zij overwonnen hun plankenkoorts en daarmee zichzelf.

Na afloop werden de halve finalisten daarom hartelijk gefeliciteerd door de jury en de aanwezige ouders en familie. De trots straalde eraf. En terecht!

- Door: Maik Jansen

Gun jezelf en mij een plezier door Maik Jansen Fotografie op Facebook te Liken. Doe mee aan de actie en win een gratis shoot!

Historische colonne Operatie Market Garden

Historische colonne Operatie Market Garden

Historische colonne Operatie Market Garden

Vandaag heb ik staan kijken naar de "Historische colonne Operatie Market Garden." We zijn uiteraard allemaal bekend deze belangrijke operatie, die vanuit België ondernomen werd en als doel had de verovering van de bruggen in o.a. Grave, Nijmegen en Arnhem.

Omdat wij in dankbaarheid herinneren en herdenken deze kleine bijdrage:

 

Petje af voor de organisatie en deelnemers aan deze colonne. Zij steken veel van hun tijd in historische studie en onderhoud van de voertuigen die een bijdrage geleverd hebben aan de vrijheid die we nu kennen. Much obliged!

Door: Maik Jansen

Vergeelde vrijdag nr. 46

Vergeelde vrijdag nr. 46

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Reunie

Event fotografie

Hi peeps,

Voor de "vergeelde-vrijdag-blogs" kijk ik altijd een halfjaar terug en ga op zoek naar een geschikte foto. Soms is het niet te geloven hoe snel zo'n halfjaar voorbij vliegt! Dat is hier zeker zo...

Omdat ik bij ons op school huisfotograaf ben, werd ik eind maart gevraagd of ik mijn camera mee wilde nemen naar een reünie van oud-leerlingen. Natuurlijk wilde ik dat. Heel gaaf als je twee passies kunt verenigen: onderwijs en fotografie! Voor de zekerheid nam ik ook een deel van mijn mobiele studio mee, flitser, lichtmeter en statieven en zo. Maar goed ook, want toen ik binnenkwam werd gelijk gevraagd of ik een soort "foto-booth" kon inrichten.....

Gordijn

Een achtergrond had ik niet bij me, maar zoals jullie wellicht weten, heb je die ook niet altijd nodig. Een flinke flits, gecombineerd met de maximale X-sync sluitertijd en een klein diafragma, maken de achtergrond zwart wanneer je het onderwerp juist belicht. Omdat ik veel foto's ging maken, hing ik een donker gordijn op. Dit neemt licht van de achtergrond weg en dan hoefde de flitser niet zo hard te knallen. Dit is een van de foto's:

Black canvas. Exposure: 1/250 sec @ f/5,6 ISO 200, Flash fired (camera left).

Tip:

Wanner je gaat fotograferen is het handig voorbereid te zijn op zulke verzoekjes. Het kost weinig moeite een flitsstatief, een flitsparaplu en een lichtmeter mee te nemen. Een foto-booth is zo simpel en snel opgezet. Maak daarbij gebruik van lokale materialen (een donker gordijn en een stoel).

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps. Ik zie graag jullie mooiste foto's tegemoet in de Peepsshow (members only). Cheers!