Viewing entries in
Travel Photography

Aan de Maas

Comment

Aan de Maas

Het veerhuis in Oeffelt

Op uitnodiging van vrienden, zaten we op het terras van Het Veerhuis in Oeffelt. We genoten van een hapje en een drankje, terwijl de zon, tussen de dreigende wolken door, het landschap verwarmde. Ik laat jullie even meegenieten van het uitzicht. We kijken op de Maas en zien de kolganzen in een groepje op het water dobberen. Naast de bomenrij aan de overkant (Gennep) staan de auto's geparkeerd van de mensen die gebruik maken van de picknickbankjes. De hoofdrolspelers zijn uiteraard de paarden, waarvan de donkere silhouetten afsteken tegen het reflecterende water.

Hasselbad Xpan formaat

De uitsnede in deze plaat heeft de verhouding die we terugvinden in de Hasselblad Xpan, namelijk 65 x 24 mm. En dat levert een mooi panoramisch beeld op. In de Fujifilm GFX serie camera's kan dezelfde beeldverhouding worden gekozen. Het bovenstaande beeld is echter een uitsnede uit een standaard 3 x 2 van de Fujifilm X-Pro2. De verlaat-nooit-mijn-zijde-camera.

 

Comment

Cultuur snuiven

Cultuur snuiven

Museumbezoek

Vandaag was ik met de Lingeborgh in Amsterdam. Terwijl de hoofdstad zich opmaakte voor de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur, liepen wij het Rijksmuseum binnen. Het was leuk om dat eens te doen met een rondleiding! Ik kijk telkens weer met ontzag naar de meesters van de gouden eeuw. Na een regenachtige lunch (koffie en een tosti), bezochten we ook het Stedelijk Museum waar we getrakteerd werden op modernere kunst. Natuurlijk had ik mijn camera bij me om het kort samen te vatten:

musea_Maik_Jansen_Fotografie-1.jpg
 

Beelden die je doen stilstaan

Comment

Beelden die je doen stilstaan

Murals of Derry

Natasja en ik waren op vakantie in Noord Ierland. We wilden graag meer te weten komen over de "troubles" en bezochten daarom ook in (London)Derry het "Bloody Sunday Memorial" en de iconische "Murals".

Met je camera de wereld stil laten staan. Dat lukt vaker dan je denkt.

Neem de bovenstaande foto. Er beweegt niets, alles staat stil. Dat is logisch. Het is immers ook geen filmpje, maar er zit meer achter.

Ik stond op Free Derry Corner stil voor een foto. Door het beeld liep een vrij drukke straat. Turend door mijn camera stond ik te wachten op het juiste moment. Mijn armen werden zwaar, maar ik wilde persé een beeld zónder auto's. Deze zouden afleiden van de inhoud, waarvan ik vind dat je er best even bij mag stilstaan.

Na ongeveer twee minuten zag ik mijn kans en drukte af. Op het moment dat ik mijn camera laat zakken, beginnen er ineens mensen voor me langs te lopen. Ze komen van links en ze komen van rechts. Ik kijk ernaar en realiseer me dat ik ze wel even mag bedanken. Zij hadden óók stilgestaan voor deze foto! Ik knik, zeg "thanks" en steek mijn duim op.

Story telling

De "murals" van de Bogside vertellen een indringend verhaal van de strijd die de nationalisten vaak bloedig in conflict bracht met de overheid. Natasja en ik beperkten ons tot een kleine straal in de Bogside. Er zijn nog veel meer (extreme) murals in de verschillende wijken van de stad te vinden, maar er stond nog meer op het program. Hieronder vinden jullie de foto's. Klik erop om ze te vergroten. Elke mural wordt vervolgens beschreven wanneer je met de muis over de foto beweegt, of op je telefoon tikt op het bolletje rechtsonder.

Comment

Picture of the day

Picture of the day

POTD

Picture Of The Day.
Click on the picture and leave a comment.

Fotografierondje

Fotografierondje

Blijf jij lekker binnen op de bank zitten als het zo winderig en buiig is buiten? Of ga je erop uit?

In deze blog ga ik een uurtje met de auto op pad..... met mijn camera op de bijrijdersstoel.

Haute Couture zonder flits

Haute Couture zonder flits

Geen flits in Paleis het Loo

Soms moet je er het beste van maken. Qua licht bedoel ik. Omdat in het paleis niet geflitst mag worden en je al helemaal niet hoeft te denken aan het verplaatsen van mannequins, gaan er in deze foto details verloren in de hooglichten van het raam. Ach, hier is dan ook de jurk het onderwerp en is de weelderige inrichting van belang, niet wat er buiten gebeurt..... Toch had ik hier graag een klein flitsje ingebracht. Net genoeg om meer details in de jurk te brengen, maar ook weer niet zoveel dat de wanden in schaduw wegzakken door het verkleinen van het diafragma. Verplaatsen (draaien) van de mannequin zou daarom mijn eerste keus zijn geweest, maar dan had ik waarschijnlijk direct buiten gestaan.....

Backlight. Exposure: 1/30 sec @ f/2,8 ISO 1000 FL 24 mm

Fototip

Wanneer je toestel beschikt over hogere ISO instellingen, maak er dan gebruik van. Zo is het zonder flits dus mogelijk om de schaduwpartijen in deze jurk en de wanden op de achtergrond detail te geven. Zet daarbij je sluitertijd zo laag mogelijk (zonder statief is dat minimaal het omgekeerde van de gebruikte brandpuntsafstand van de lens, hier 24 mm, dus 1/30 seconde).

Vergeelde vrijdag nr. 51

Vergeelde vrijdag nr. 51

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Maartenskerk

Een ansichtkaart uit Tiel.

Hi peeps,

Een halfjaar geleden kreeg ik iets met dorpsgezichten. Liefst met ondergaande zon en nóg liever met een mooie wolkenlucht. Daarvoor heb je een bepaald type weer nodig en dat was ruim aanwezig eind maart, begin april. Toen we voor een bezoekje in Tiel waren, nam ik dus mijn camera mee. Natasja en ik wezen elkaar op mooie gebouwen en doorkijkjes terwijl we door de stad liepen. En dan blijk je de mooiste foto te maken wanneer je weer (bijna) bij de auto terug bent en even over je schouder kijkt naar de stad:

Maartenskerk, Tiel. Exposure: 1/320 @ f/8,0 ISO 100, FL24 mm

Foto tip: kijk eens achter je

Regelmatig maak ik mee dat mensen op een kluitje foto's maken van hetzelfde onderwerp. Er staan bijvoorbeeld straatartiesten muziek te maken en iedereen maakt (ongeveer) dezelfde foto. Je kunt er óók voor kiezen die foto te maken. Er gebeurt immers iets interessants. Het is echter ook leuk eens iets anders te proberen. Vraag je af wat er nog méér gebeurt. Welke verhalen zijn verder nog interessant? Ga op de grond liggen als iedereen staat, of beklim een plantenbak. Neem een muur of een hek mee in de foto, of de groep fotografen. Kijk eens achter je. Wat is dáár te zien? Loop een stukje en zoek naar een mooie hoek en achtergrond. Wedden dat je jouw foto's op deze manier interessanter maakt? Work the scene!

Door: Maik Jansen

 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Shoot winnen? De actie loopt op haar einde, meld je nog snel aan. Vergeet ook niet je te abonneren op de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps.

Like this? Like my Facebookpage and stay in touch: https://www.facebook.com/maikjansenfotografie

Vergeelde vrijdag nr. 50

Vergeelde vrijdag nr. 50

Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Druten vanaf de overkant

Een ansichtkaart uit Maas en Waal.

Hi peeps,

Begin deze maand schreef ik een blog over het creëren van fotografiegelegenheden. De foto betrof een zonsondergang, genomen aan de Betuwse kant van de Waal. In de inleiding daarvan vermeldde ik dat een foto van Druten het doel was van het ritje naar "de overkant" en de zonsondergang een toevalstreffer.

In deze blog laat ik jullie de beoogde foto van die avond zien:

De overkant. Exposure: 1/160 sec @ f/2.2 ISO 100, 85 mm at natural light

Foto tip: de horizon

De horizon vormt in Nederland bijna altijd een rechte lijn die, de naam zegt het al, horizontaal door het beeld loopt. Hoewel het gebruik van scheve lijnen soms artistiek overkomt, is het naar mijn mening belangrijk dat de horizon in je foto netjes horizontaal is. Een scheve foto doet meestal afbreuk aan hetgeen je wilt fotograferen. Maar hoe zorg je ervoor dat je netjes horizontaal fotografeert? Daarvoor is nu dat raster dat je in je beeldzoeker kunt zien. Op telefoons kan dat raster ook vaak over de foto geprojecteerd worden. Leg de bovenste, of de onderste horizontale lijn over de horizon en voilà, zo handig is het! Bovendien geeft het raster de regel van derden aan (een simpele regel om je compositie interessanter te maken). Probeer maar, je foto's worden er beter van.

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Doe je al mee met de actie? Vergeet ook niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps.

Like this? Like my Facebookpage and stay in touch: https://www.facebook.com/maikjansenfotografie