Viewing entries in
Story

MacBook Pro Ingeleverd

Comment

MacBook Pro Ingeleverd

Amsterdam

Of ik naar Amsterdam wilde komen. Dan konden ze aan de Genius Bar van Apple Amsterdam wel vertellen of die beschadiging aan het scherm binnen de garantie viel, of niet.....

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Ik kon diezelfde middag nog terecht en reed naar de hoofdstad. Gelukkig kon ik dichtbij parkeren en precies op tijd liep ik de winkel binnen. Eerst een korte sanitaire stop en dan hop, naar de Genius Bar. Die zat aardig vol. Links en rechts werden mensen door de vriendelijke medewerkers geholpen. Ik zag overigens veel Apple Watches die ingeleverd werden, maar dat terzijde. Omdat ik even moest wachten viel mijn oog op deze reclame van twee toch wel favoriete merken:

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Mijn MBP moet blijven...

Even later werd het scherm bekeken door een deskundige. De beschadiging is ontstaan doordat er druk van buitenaf is toegepast bij de gesloten laptop.... Geen fabrieksfout, dus. Oeps. Mixed feelings! Was ik nu naar Amsterdam gekomen om te horen dat er niets aan te doen was? Wat ontzettend zonde. Aan de andere kant, gewoon accepteren en dan kan de MacBook gelukkig weer mee naar huis. Ik gebruik immers bijna altijd de BenQ, of de Citique als scherm. Bijna was ik opgelucht, want dan kon ik lekker doorwerken aan de opdrachten die af moesten.

"Maar", zei de deskundige, "omdat de laptop verder helemaal tiptop in orde is, ik zie verder geen enkele schade, kan ik eenmalig coulant zijn en de schade laten repareren". Oeps. Wéér mixed feelings. Ik vroeg of ie dan moest blijven en hoe lang dan?

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Fujifilm X-Pro2 & XF56 mm

Een week zonder...

Dat is wel een uitdaging. Een stresstest van mijn back-up systeem dat mijn fotografie draaiende houdt. Al met al heeft mijn werk iets meer dan een dag vertraging opgelopen, doordat mijn iMac en Cintique weer gekalibreerd moesten worden én voorzien van de laatste updates van ondermeer Lightroom en Photoshop CC. Inmiddels staan er alweer twee klantengalerijen online en kan ik weer even met jullie bloggen. Nog een paar dagen en dan kan ik ook in de studio weer editen en printen. Want daarvoor heb ik de MacBook gekocht: gemakkelijk switchen tussen thuis werken en in Dreumel op één machine waarop alles draait met de laatste updates.

Comment

Creative 8

Creative 8

Broedplaats Maas en Waal....

Fotostudio Magazine Portraits

Afgelopen maanden waren druk, druk, druk. Naast de gebruikelijke opdrachten ben ik bezig geweest met organiseren en klussen. In Dreumel ben ik samen met zeven anderen gestart met Broedplaats Maas en Waal. In vier voormalige klaslokalen hebben we twee ateliers en een fotostudio ingericht, met in het midden een ontmoetingsruimte. In de studio, die ik deel met Caitlin Sas, heb ik naast de bruidsreportages en zakelijke fotografie een nieuw concept neergezet: Magazine Portraits. Dit concept richt zich op de vrouwelijke charme en gaat uit van schoonheid in elke vrouw. Een goed gevoel is daarbij het belangrijkste ingrediënt.

Opening

© Maik Jansen Fotografie

Voorpagina van de krant

Deze foto, gebaseerd op de filmposter van Ocean's 8, mocht ik samenstellen voor de voorpagina van de Maas & Waler om de officiële opening van Broedplaats Maas en Waal aan te kondigen. Op de foto zien we alle leden van de broedplaats met van links naar rechts: Wicher Gerrits, Francien Krieg, Bianca Silva, Berlinde Aalberts, Maik Jansen (🤓), Caitlin Sas, Karin Ploeg en Karin Damen. 

Ieder heeft een attribuut in handen om een beeld te geven wat zijn activiteiten in de broedplaats. Het kompas en de ui verwijzen naar coaching. Aan de penselen, de kwast en de tube verf is te zien wie de kunstschilders zijn. De lichtmeter en de camera horen natuurlijk bij de fotografen. Overigens zijn deze attributen niet grensbepalend. We hebben schilders en fotografen die coachen of workshops geven en coaches die ook beeldend bezig zijn.

Zo leren we van elkaar en delen elkaars expertise. Het aanstekelijke enthousiasme voor ieders werk vormt een inspirerende meerwaarde binnen de broedplaats. Dat hebben we de afgelopen weken tijdens alle vergaderingen en klusmomenten al mogen ervaren.

 

Groetjes allemaal. Het is fijn dat we weer even hebben kunnen bijpraten,

Maik

 

 

Wil je meer weten of de broedplaats, de studio of het concept van Magazine Portraits? Neem contact op, maak gebruik van de gelegenheid hieronder om te reageren, of kom eens langs in de studio:

 

 

 

 

De achtergrond

De achtergrond

Black backdrop

Ik hou er gewoon van en kan er niets aan doen. Hoe kan de huid mooier tot uiting komen, dan tegen een zwarte achtergrond? Misschien tegen een witte achtergrond? Of een ander kleurtje? Maar zwart... dat is iets speciaals. Er is slechts schoonheid in het frame, zonder afleidende achtergrond. Zie je dat ook? Ja, ik moet toegeven. De stoel. Wat draagt die bij? Het antwoord is simpel; nostalgie. Deze stoel, met al haar houtsnijwerk, is namelijk ook een beetje een tik van me. Als het even kan, lever ik een serie waarin ook minstens een paar beelden op deze stoel gemaakt zijn.

Storytelling

Maar Maik. Als fotograaf moet je toch ook een verhaal vertellen? Is dat mogelijk met zo'n donkere achtergrond? Jazeker! Alleen al het feit dat die achtergrond zó gekozen is vertelt je wat. Je kunt er op zijn minst over nadenken. Ik ben er daarnaast van overtuigd dat het verhaal niet (altijd) door de achtergrond bepaald wordt. Dat verhaal ligt volgens mij veel meer in de pose, de blik, attributen en de kleding van de persoon op de foto. O ja? Ja! Behalve de achtergrond, is de kleding zorgvuldig gekozen. De houding en de blik zijn ook niet toevallig als je dat mocht denken. Nee!

Denk hier eens over na: Naomy kijkt hier niet naar jou. Ze kijkt naar iets buiten het frame. Zij ziet dus iets wat jij niet ziet! Je mag naar haar kijken, maar ik onthoud je een rol in de scene. Hoe anders zou dat zijn als ze in de lens gekeken had. Dan had ze jou, de kijker gezien. Er zou contact ontstaan. Dat wil ik hier niet. Jij en ik (de fotograaf) zijn toevallig op deze plek om Naomy te zien kijken. Waar kijkt ze naar? Ze kijkt in het licht. Wat is daar te zien?

Doe eens gek en verzin jouw verhaal in de comments hieronder.

groetjes,

Maik

Naomy_Maik_Jansen_Fotografie-1.jpg

Drive by shoot

2 Comments

Drive by shoot

Drive by shoot

Een snelle ontmoeting en een snelle foto. En dan blijkt daar een oude vriend te staan die je twintig jaar niet gezien hebt. Er komen zoveel goede herinneringen boven drijven! Hij was erbij toen ik mijn vrouw ontmoette op 13-08-1994, bij Hoefnagels in St. Anthonis.

2 Comments

Kamp Vught

Kamp Vught

Stilstaan met een kort beeldverhaal

Met deze beelden vertel ik een kort verhaal over het Nationaal Monument Kamp Vught: een plek waar we weer even stilstaan bij de verschrikking van onderdrukking. De foto's gaan vergezeld van een klein stukje tekst.

Voor meer informatie verwijs ik naar de website van NM Kamp Vught. 

Kikkerperspectief

Kikkerperspectief

"Geen blog meer missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!"
Go prone!

Slaperige koffie

Natasja en ik drinken koffie. Op de vlonder bij de vijver zitten we beschut tegen de zon die door de wilgentakken gefilterd wordt. Het is laat in de middag en de koffie komt als geroepen. Ik dut bijna in, terwijl Natasja praat over de tuin. Het is een mooie tuin. Door de cafeïne ben ik weer in staat mijn ogen te openen en met haar mee te kijken. Naar de peren en de appels die we dit jaar gaan oogsten, naar het groene gemaaide gras, naar de voorntjes die nu in de vijver verpozen en niet in de sloot achter het huis waar ik ze ving..... en dan zien we de kikker. Intussen ben ik bijna helemaal wakker en een creatief deel van mijn brein besluit dat het tijd is de groene "kikvorsch" op de gevoelige geheugenkaart te vereeuwigen.

Omweg

Die beslissing heeft nogal wat voeten in aarde. Want owee als je uit je luie stoel opstaat! Dan is het plons, kans verkeken. Heel langzaam verplaats ik mijn gewicht op mijn voeten, met de handen steunend op de leuningen kom ik voorzichtig in een gebukte houding en ik sluip met een grote boog om de vijver richting de achterdeur. Natasja begint te hopen dat het gaat lukken. Eenmaal binnen pak ik mijn toestel en zet er de Sigma APO DG EX 70-200 mm 2.8 MACRO HSM op. Die lens is lang, want anders passen al die letters er niet op! De bajonetsluiting klikt en ik ben alweer onderweg naar buiten, waar de grote omweg inclusief gebukte houding en sluipend voetenwerk in omgekeerde volgorde herhaald worden. Het komt goed, mensen, lees maar verder....

Met minimale beweging en de lens steunend op de onderarm tuurt hij door de zoeker...

Sluipschutter

Daar ligt hij. Na elke centimeter verplaatsing, wordt naar het doel getuurd in afwachting van een reactie. Wanneer deze uitblijft, kan hij het erop wagen en tijgert voorwaarts. Het wapen, een Nikon D7000, is geladen met twee SD-kaarten. De batterij voldoet. Langzaam kruipt de schutter binnen minimale schootsafstand zodat de lens niet meer scherpstellen wil en vervolgens trekt hij zich een paar centimeter terug. Piep! Een glimlach verschijnt, de camera heeft zijn doel gevonden en staat op scherp. Met minimale beweging en de lens steunend op de onderarm tuurt hij door de zoeker, ademt langzaam uit en drukt af. BAM! De door de Horssense bergen wegstervende echo wordt doorbroken door het volgende shot en het volgende. Het is het product van een te hoge dosis fantasie, of cafeïne. U mag het zeggen...

Frog on guard at the edge of the pond (the diagonal line). Exposure: 1/200 sec @ f/10  ISO 200, 200mm

De schutter verplaatst zich na elk shot een decimeter of wat naar de linker flank, tot 'plons' het salvo tot zijn einde komt. Target down. De kikker ligt in de vijver. BAM! Daar volgt het genadeshot. Missie volbracht. Er kan weer ademgehaald worden!

Frog in the pond reflecting  beautiful colors of the flowers on the far bank. Exposure: 1/200 sec @ f/11 ISO 200, 200mm

Tip

Stop gaming, get creative! Jarenlang heb ik in de virtuele wereld heldendaden verricht, maar er was niemand die het iets interesseerde. Natuurlijk is het fun om computerspelletjes te spelen, I know, maar wat levert het op? Fotograferen is óók fun, of je ervoor betaald wordt of niet. Je maakt iets wat er nog niet was. Dat is belangrijk. Tijdens het gamen, blijf je meestal redelijk domme activiteiten herhalen die gewoon nutteloos zijn. Doe wat met je tijd! Trek jezelf uit de luie stoel, sluip met een omweg naar binnen en pak je camera. Schrijf er maar een blog over en verheug je op de reacties!

 

Door: Maik Jansen

 

p.s. No animals were hurt in this production, and no I don't ever shoot live rounds.

Comment

Geslaagd!!!

Hard werk wordt beloond

Velen van jullie weten dat ik het afgelopen jaar bezig ben geweest met de opleiding 'Practitioner SVIB' aan hogeschool Fontys OSO. SVIB staat voor School Video Interactie Begeleiding en wordt toegepast bij de ondersteuning van docenten en leerlingen in de lessituatie. Kort gezegd: ik kom in de les filmen en bespreek dat met de docent of de leerling na. Daarbij staat geslaagde interactie centraal.

Filmbeelden

Je kunt je voorstellen dat voor de analyse van filmbeelden en het voeren van een feedback-gesprek veel theoretische kennis en praktische vaardigheid nodig is. Vandaar dat ik 340 uur bezig bent geweest met het behalen van mijn certificering en nu erg blij ben jullie te kunnen vertellen dat het erop zit. Ik ben geslaagd!!! Joepie! Ik mag me vandaag melden bij de beroepsvereniging voor beeldbegeleiders.

1/200 sec @ f/5,6, ISO 100 35mm: one flash setup with Rogue Flashbender and a touch of smoke.

Door: Maik Jansen

Comment

Tussendoorblog

Tussendoorblog

Druk, druk, druk

Tsja, wanneer de studie op zijn eind loopt en de verslagen moeten worden ingeleverd, kan het zomaar zijn dat men een lichte of zwaardere vorm van DRUK (sorry) ervaart. Dat is mooi. Het motiveert. Want om zo spoedig mogelijk van dat gevoel af te zijn is er één oplossing: zorgen dat het af komt. Of niet dan?

Examens

Heb je naast je studie ook nog een volledige baan in het onderwijs, bestaat de kans dat je op het einde van het schooljaar te maken krijgt met examens. Die moeten ook af. En verslagen van leerlingen. Die moeten ook nagekeken worden. En inhaaltoetsen, herkansingen en stagevoorbereidingen? Hoort er gewoon bij. Surveilleren, invallen en vergaderen ook. Mij hoor je niet klagen. Het draagt allemaal bij aan de motivatie het zo goed en efficiënt mogelijk tot een goed einde te brengen.

Vakantie

Daarom is het zo goed dat er zoiets als 'vakantie' bestaat en nog wel een 'grote'! Het is zowel oorzaak als oplossing voor het drukprobleem (in deze context denken jullie niet aan een ander soort drukprobleem hoop ik). Als er geen vakantie was, zou de uiterste inlevertermijn van cijfers nog wel even uitgesteld kunnen worden. Dan had ik die stof in klas drie nog rustig eens kunnen uitleggen. Had ik mijn eigen opleiding wat kunnen verlengen en gewoon na de voetbalwedstrijd op de bank kunnen blijven zitten.... 

Volharding

Een mooie voetbalterm. Volharding. Het is gewoon een kwestie van even volhouden en de piekbelasting verdwijnt als vakantiegangers in de zomervakantie. Er volgt rust op druk. Na gedane arbeid is het goed rusten. Ik wordt er echter altijd onrustig van en weet niet wat ik met mezelf aan moet wanneer ik plotseling kan uitslapen en alleen verplicht ben te voldoen aan biologische behoeften. Verdorie, tijdens de vakantie ben ik ineens helemaal niet meer belangrijk, vraagt er niemand onnozele vragen, hoef ik niemand te helpen.

Fotografie

O ja. Yep. Daar komt straks weer meer tijd voor. E I N D E L I J K weer fotograferen. Uiteraard schiet ik mijn plaatjes heus wel, maar de tijd voor de bewerking daarvan ontbreekt nog deze week. Daarna komt er weer werk online. Ik beloof het jullie. Ik heb zo'n zin om weer shoots te organiseren en er een mooie serie aan over te houden die ik jullie kan laten zien. Intussen moeten jullie het met deze plaat doen.

Ik ben benieuwd wie dit beeld herkent:

Waar staat deze?


Londen song

Londen song

Mannenkoor

Terwijl we Londen doorkruisten in een bus vol jongens, werd regelmatig het vermaak gezocht in het luidkeels zingen van de mooiste en de vreemdste voetballiederen. Een trein hooligans, wat zeg ik, een stadion vol, zou er trots op zijn. Wat een mannen! Wat een helden! Onze jongens!

Winegums met cola

Maar zo nu en dan, kwam de ware kwaliteit naar boven, werden bassen, tenoren en sopranen tevoorschijn getoverd voor het zingen van dit lied. Een lied vol winegums en cola, waarin de eigenzinnige mannengeest bejubeld wordt. Laat me mijn eigen gang maar gaan! Uit volle borst. Komaan, weer met zijn allen richting het couplet. Minstens één keer per dag! Komt 'ieieieie! We blijven altijd vrienden!

Door: Maik Jansen

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina:

Zondagsgasten in Oploo

Zondagsgasten in Oploo

Weer thuis

Vandaag was ik weer in het dorp waar ik opgroeide. Uiteraard kom ik er regelmatig, want mijn ouders wonen daar: Oploo. Vandaag was anders. Vandaag kwam ik weer eens meedoen in het sociale leven. Vroeger deed ik dat met een trompet in de hand, nu met mijn camera. In het dorp was een cultuurfestival georganiseerd met de naam "Zondagsgasten". Ik was uitgenodigd door de organisatie om in de kunstvorm 'fotografie' bij te dragen aan deze musikale, culinaire, literaire en weetikveelaire dag. Een dag vol kunst met een groote (let op de dubbele o) K!

Watermolen

Ik mocht om, naast, achter, voor en in de watermolen fotograferen. Helaas ontbrak een connectie met internet, anders had men wereldwijd live kunnen meekijken tijdens de shoots. Oude bekenden, jong-timers, oud-timers, vreemden en artiesten, kwamen voor de camera. Kortom het was druk! We hadden schik met zijn allen. Soms was het moeilijk een shoot kort genoeg te houden en de mensen niet te lang te laten wachten. Dat betekent dus dat het animo groot was. Superbe!

Voorbeeldjes

Omdat ik volgende week in Londen zit en dus geen werk kan verrichten aan de foto's van vandaag, geef ik jullie vast een voorproefje. Zoals een kok je lekker maakt met een voorgerecht, bied ik alvast deze amuse aan. Een paar foto's die een kleine doorsnede geven van de stijl van fotografie die ik vandaag kon laten zien. Enjoy, kijk smakelijk, bon appetit.

Portret op de trap in de watermolen

Omgevingsportret.

Op zolder, met linksonder Tôntje d'n Dwerg

Op zolder kijken we over de Vloet

Nog effe wachten

Helaas kan ik jullie nog niet meer laten zien. Jullie moeten nog even wachten. Ik ben al blij dat ik even de tijd had voor deze bewerkingen. Hopelijk houden deze beelden jullie nog een ruime week warm, vóórdat de rest online komt. De foto's komen dan in mijn bestelsysteem te staan, zodat iedereen zijn mooiste foto kan bestellen. Mochten jullie de foto's in deze blog willen downloaden, dan mág dat. Gewoon doen. Het is wel fijn als jullie mijn naam vermelden wanneer je de foto's deelt (bijvoorbeeld via Social Media). Tip voor de Facebookgebruikers: tag de foto naar mijn fotografiepagina.

Houdoe

Ik heb een schitterende dag gehad, mét mooi weer. Het mooiste was het hartelijke weerzien met een aantal van jullie. Volgende keer hoop ik meer tijd vrij te kunnen maken voor een babbeltje, want ik heb nog heel veel te vragen en heel veel te vertellen! Houdoe! Doe rustig aan en tot de volgende keer.

Door: Maik Jansen

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina: