Viewing entries in
Masters Portraits

Kunst voor Kerels

Comment

Kunst voor Kerels

Kracht en kwetsbaarheid

Dat zijn twee ingrediënten die vaak in mijn beelden te vinden zijn. Ze horen erbij, zoals zout en peper smaak geven aan je gerecht. Wie voor mijn camera staan, voelt zich kwetsbaar. Logisch. In de eerste serie foto's neem ik dat gevoel weg. Ik bouw aan het beeld, maar vooral aan innerlijke kracht. Vanuit de kern voel je die toenemen en dat zien we terug in de foto’s. Wanneer we krachtige beelden hebben, wordt het mogelijk om vanuit die kracht ook weer kwetsbaarheid in beeld te brengen. Kwetsbaarheid wordt een kracht, wanneer deze vanuit kracht toegelaten wordt!

Echte kerels gebruiken beide ingrediënten in het dagelijkse leven, in hun relaties, in de manier waarop ze de wereld betreden. Het is een kunst om beiden te kunnen zijn.

Pas op voor kwetsbaarheid in kracht. Deze ontstaat door overschatting! Geef aandacht aan kracht in kwetsbaarheid!

Invictus Art Photo

Invictus

BY WILLIAM ERNEST HENLEY

 

Out of the night that covers me,

Black as the pit from pole to pole,

I thank whatever gods may be

For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance

I have not winced nor cried aloud.

Under the bludgeonings of chance

My head is bloody, but unbowed.

 

Beyond this place of wrath and tears

Looms but the Horror of the shade,

And yet the menace of the years

Finds and shall find me unafraid.

It matters not how strait the gate,

How charged with punishments the scroll,

I am the master of my fate,

I am the captain of my soul.

Comment

Winterportret

Winterportret

In de fotostudio te Dreumel


Original Studio Portrait

Original Portrait

Studioportret

Final Image

Final Image

Added effects enhance the intended mood.

 

Context

Een lastig dingetje in de studio is het geven van context in het beeld. Je kunt een mooie warme capuchon opzetten en een sjaal aandoen. De kouwelijke blik past bij de kleur van de ogen. Maar het ís niet koud in de studio. Sterker nog, de temperatuur is aangenaam en het model moet snel de warme kleding weer verwisselen voor iets luchtigs.

 

Photoshop

Gelukkig is er Photoshop. Daarmee is de sfeer verder op te bouwen. Hiervoor gebruikte ik een winters landschap dat ik met bevroren tenen maakte toen er daadwerkelijk sneeuw lag. Het werd door mij vervaagd en in de achtergrond gezet.

Op de voorgrond nog een sneeuweffect, de kleuren nog wat blauwer en kouder en klaar is Kees.

Venus on Mars

Venus on Mars

Spelen met licht.

Tijdens mijn fotosessie in de studio speel ik graag met licht.

Ik start met een opstelling die sowieso werkt: een octabox als hoofdlicht, een stripbox met grid als accentverlichting en een beauty-dish die de achtergrond verlicht. Alles is met de lichtmeter ingesteld vóór de klant arriveert. Wanneer de eerste serie foto’s gemaakt is, begint voor mij het experiment, dus het spelen. Dan zet ik het hoofdlicht uit. Of ik zet de octabox op de achtergrond en de dish op het model. Zo creëer de portretten waarvoor men komt: ze zijn nooit hetzelfde, maar toch herkenbaar in stijl.

Het portret van Venus op Mars is ook zo ontstaan. Mijn tip hierbij is om de instellichten op je flitsers te gebruiken om te zien waar het licht terecht komt. Maak het shot, kijk naar het effect van elke flitser en pas deze aan. Vergeet niet ook je klant aan te sturen. Een beetje zus draaien, of een beetje zo maakt dat het licht nét goed valt.

Venus on Mars