Viewing entries in
Landscape Photography

Aan de Maas

Comment

Aan de Maas

Het veerhuis in Oeffelt

Op uitnodiging van vrienden, zaten we op het terras van Het Veerhuis in Oeffelt. We genoten van een hapje en een drankje, terwijl de zon, tussen de dreigende wolken door, het landschap verwarmde. Ik laat jullie even meegenieten van het uitzicht. We kijken op de Maas en zien de kolganzen in een groepje op het water dobberen. Naast de bomenrij aan de overkant (Gennep) staan de auto's geparkeerd van de mensen die gebruik maken van de picknickbankjes. De hoofdrolspelers zijn uiteraard de paarden, waarvan de donkere silhouetten afsteken tegen het reflecterende water.

Hasselbad Xpan formaat

De uitsnede in deze plaat heeft de verhouding die we terugvinden in de Hasselblad Xpan, namelijk 65 x 24 mm. En dat levert een mooi panoramisch beeld op. In de Fujifilm GFX serie camera's kan dezelfde beeldverhouding worden gekozen. Het bovenstaande beeld is echter een uitsnede uit een standaard 3 x 2 van de Fujifilm X-Pro2. De verlaat-nooit-mijn-zijde-camera.

 

Comment

Travelling Tulip

Travelling Tulip

Een traktatie onderweg

Fujifilm GFX50R & Fujinon GF 45mm F2.8 R WR. Belichting: 1/125 s @ f/11 ISO 200

 

Naproductie

Vandaag had ik in de studio gewerkt voor een zakelijke klant: het vrijstaand maken van personeelsportretten. Dat betekent dat de portretten digitaal worden uitgesneden uit de achtergrond. Een nauwkeurig werkje. De foto’s waren al op een eerder tijdstip in de studio in Dreumel geschoten met mijn Medium Format camera. De bestanden zijn daardoor behoorlijk groot (45MB), maar daardoor ook op zeer grote formaten af te drukken. Als bijkomend voordeel kun je in Photoshop erg ver “inzoomen” op je werk en zijn de portretten met een grote nauwkeurigheid vrijstaand te maken.

 
 

Heen en terug

Op de heenweg had ik hem al gezien: een verdwaalde tulp stond in de wegberm. Even had ik de neiging om verderop te parkeren. Ik wilde er een foto van maken, maar omdat werk voor plezier gaat besloot ik door te rijden. Misschien had ik op de terugweg wel tijd om even te stoppen. En zo zat ik dus, toen ik aan het einde van de dag richting Horssen reed, op mijn hurken in het gras om deze compositie te maken. Fijn dat de lucht ook even mee wilde werken. De wolken verstrooien een gedempt licht over het landschap en versterken de dramatiek van deze verdwaalde tulp. Hopelijk vindt hij zijn bestemming nog.

 

Stormy Skies

Comment

Stormy Skies

Herfstweer

De bomen zijn nog maar net aan het verkleuren en daar kiest de zomer het hazenpad, ons achterlatend met een huilende wind en het gekletter van druppels tegen de ramen. Voor je het huis uit gaat, even buienradar checken! Anders loop je risico op een nat pak. Het is echter niet slechts kommer en kwel. Zeker niet voor de fotograaf. Want er breekt een tijd aan met magische kleuren en eindelijk weer een interessante lucht. Waar in de zomermaanden geen bal te beleven valt, drijven nu de wolken in frequent wisselende formaties voorbij.

Af en toe lukt het een zonnestraal een opening te vinden en wurmt het licht zich door het wolkendek voor een spiegelende rimpeling in de vijver…..

Fujifilm X-H1

Fujifilm X-H1

Comment

Zonsopkomst bij de wetering.

Zonsopkomst bij de wetering.

Fujifilm X-H1

Vanmorgen ben ik even uit de auto gestapt voor dit plaatje. Het was een geplande stop. Gisteren had ik al eens goed gekeken waar ik de auto vlakbij kon parkeren. Wanneer binnenkort eens de mist over de wetering hangt, maak ik er nog zo eentje. #Fujifilm #XH1 #Fujicolors

Sunrise with Fujifilm X-H1

Sunrise with Fujifilm X-H1

Heb je even tijd om deze vraag te beantwoorden?

Fotografierondje

Fotografierondje

Blijf jij lekker binnen op de bank zitten als het zo winderig en buiig is buiten? Of ga je erop uit?

In deze blog ga ik een uurtje met de auto op pad..... met mijn camera op de bijrijdersstoel.

Wetering

Wetering

Als fotograaf wil je ook wel eens wat anders, trek je erop uit, ga je op zoek. Voor mij vormt de natuur regelmatig een inspiratiebron. 

In dit artikel laat ik je het resultaat zien van mijn experiment aan de Broeksche Leigraaf, te Horssen. Wil je meer weten? Het staat je vrij je vragen te stellen. Dan geef ik zo goed mogelijk antwoord. Deal?

Holidays have arrived

Holidays have arrived

Kerstkaart?

Hi Peeps,

Dit schreef ik vorige week (zie dit artikel):

Voor mij begint de kerstvakantie vandaag, maar ik rijd nog op zomerbanden. Het is eind december, maar buiten is het groen. Mijn neus en keel branden van de verkoudheid, maar buiten is het dertien graden! Er is zo ook geen lol aan, joh. Dit is toch geen winter? Ik wil sneeuw! Ik wil waar voor mijn griepverschijnselen! Ik wil winterse plaatjes.......

Soms krijg je waar je om vraagt.....

Zo zag het er vandaag uit. Ik heb er een punt van gemaakt het winterlandschap vast te leggen op dezelfde plek waar ik vorige week een groene, door zon beschenen, weide aantrof.

Door: Maik Jansen

 

Maak gebruik van de onderstaande mogelijkheden om te liken, delen, plussen en te tweeten, of laat een berichtje achter. Thanks!

Holidays are coming

Holidays are coming

Kerstkaart

Hi Peeps,

Voor mij begint de kerstvakantie vandaag, maar ik rijd nog op zomerbanden. Het is eind december, maar buiten is het groen. Mijn neus en keel branden van de verkoudheid, maar buiten is het dertien graden!  Er is zo ook geen lol aan, joh. Dit is toch geen winter? Ik wil sneeuw! Ik wil waar voor mijn griepverschijnselen! Ik wil winterse plaatjes.......

Christmas card at thirteen degrees Celsius. Exposure: 1/250 sec @ f/22 ISO 64 at 24 mm

Bij gebrek aan sneeuw en ijs nemen we maar genoegen met deze foto. Ik heb hem zojuist gemaakt. Het is negentien december..... I'm dreaming of a white Christmas.

Welk weer wens jij voor kerst? Winterweer? Of mag het zo blijven?

Door: Maik Jansen

 

Like it? Gebruike de buttons hieronder. Vind ik leuk!

Morgenstond

Morgenstond

Goud in de mond

Deze morgen was er weer zo een. Een ochtend met een gouden randje. Toen ik buiten kwam en naar de auto liep, werd mijn blik naar boven geleid. De zon, die in het oosten aanstalten maakte de dag te beginnen, kondigde zijn komst aan en bescheen de wolken, voordat hij over de horizon kon kijken. Ik genoot er even van en besloot vervolgens mijn camera te pakken. Thuis op de inrit stelde ik de belichting in en maakte een testopname, zodat ik eenmaal in het open veld slechts het autoraam hoefde te laten zakken om de onderstaande plaat te schieten:

Sunrise on empty field. Exposure: 1/80 sec @ f/4,5 ISO 100 FL 24mm

Racetrack

Om in positie te komen voor deze opname, had ik de Neersteindsestraat heel even verruild met de Zelksestraat en was daar snel gekeerd om vanuit de bestuurdersstoel richting Horssen te kunnen fotograferen. Het viel mij op dat de sporen in de akker een aantal racecircuits leken te vormen, alsof de tractoren een wedstrijd hadden gehouden bij het "kneuzen" van de maïs... 

Een paar minuten later bevond ik mij op de verlengde Maas en Waalweg en keek in de achteruitkijkspiegel naar het klimmen van de zon. Toen die zich boven het landschap liet zien, maakte ik gebruik van een van de parkeerhaventjes en fotografeerde deze geheel andere racetrack:

Morning has broken. Exposure: 1/80 sec @ f/4,5 ISO 100 FL 24mm

Morning has broken

Morning has broken, like the first morning
Blackbird has spoken, like the first bird
Praise for the singing, praise for the morning
Praise for them springing fresh from the world
— Cat Stevens

Zet het onderstaande nummer maar even op en geniet van de foto's. Ik wens iedereen nog vele mooie morgens toe!

Door: Maik Jansen