Hi peeps,

Weten jullie het nog, onze Zomeractie op Facebook? Nadat we de 2000-ste volger mochten noteren, werd een shoot t.w.v. €300 uitgereikt. Marieke van den Berg uit Wijchen had onze Facebookpagina geliked, de actie gedeeld op haar tijdlijn én zich geabonneerd op onze nieuwsbrief. Zij werd geloot als winnares van deze prachtige prijs. Wil je ook eens zo'n shoot winnen? Like onze Facebookpagina, en abonneer je op de nieuwsbrief. Zo blijf je altijd op de hoogte. Slim!

Loveshoot

Een moodboard is een goede manier om met elkaar af te stemmen welk soort foto's gemaakt gaat worden. Zo voorkom je dat de fotograaf alleen foto's maakt die hij zélf mooi vindt. Ik nodigde Marieke daarom uit op Pinterest, zodat zij foto's kon verzamelen die haar aanspraken. Het leek haar fantastisch om samen met haar man een loveshoot te doen en het liefst met hem in uniform! Bas bleek namelijk militair te zijn. Ze moesten het nu een tijdje zonder elkaar doen, maar wanneer hij terug zou komen van zijn missie, was deze shoot een mooie gelegenheid hun liefde te vieren. Geweldig, hè? Dat je daar als fotograaf een rol in mag spelen. Op Pinterest verscheen de ene "uniform-foto" na de andere and I got the picture.

De locatie

Bas zou halverwege december terugkeren en dus gingen we op zoek naar een locatie waar we ook naar binnen zouden kunnen. Zo waren we onafhankelijk van het weer, de koude en de korte dagen. Bovendien wilden we een plek waar Sanne van Druten, onze MUAH, haar werk kon doen, inclusief stroom voor de krultang. Omdat Marieke het wel leuk vond om iets te doen met graffiti op de achtergrond, kozen we voor Waalhalla. Dit is een indoor skate-centrum in Nijmegen met veel graffiti-wanden én een bar. Héél belangrijk. Waarom? Omdat je elkaar kunt leren kennen onder het genot van een bakje koffie en samen nog eens face-to- face de shoot kunt doornemen. We spraken af op 14 december om 14.00 uur.

De shoot

Ik was een halfuur te vroeg aanwezig, zodat ik een verkenning kon maken van de mogelijkheden op het terrein buiten en in de hal zelf. Bovendien wilde ik me als gastheer opstellen en de anderen netjes ontvangen wanneer zij aankwamen. Ik had nog tijd voor een bakkie koffie en sprak met de barman af dat het eerste rondje op mijn rekening zou zijn. Hij liet me tevens de ruimte zien waar Sanne zich in alle rust kon bezig houden met de visagie en de haarstyling. Even later kreeg ik een berichtje dat Sanne en haar vriend Joey op de parkeerplaats aangekomen waren. Lachend schudden we elkaars hand, toen ook Marieke en Bas aan kwamen rijden. Het was erg leuk om elkaar nu ook in real life te ontmoeten! We zochten snel beschutting tegen de kou, bestelden wat te drinken aan de bar en keuvelden over koetjes en kalfjes. Daarna namen we even de tijd om de shoot door te spreken. 

Visagie

Terwijl Sanne ervoor zorgde dat Marieke prachtig opgemaakt werd, namen de mannen het ervan. We hadden tijd genoeg voor een reeks grapjes en een paar bekertjes koffie. Uiteraard verkenden we de skatehal, tussen de zoevende kinderen door en niet zelden met gevaar voor eigen leven. We checkten enkele keren de vorderingen bij de dames en namen de "Quit Claims" door. Intussen zag ik dat de zon langzaam begon te zakken. We stonden klaar om direct te kunnen fotograferen zodra het sein "Make-up Meester" gegeven werd.
Even later legde Sanne met de achterkant van een kam de laatste hand aan het prachtig gestylde kapsel.  Er werd nog even geplast en hup, daar gingen we met zijn allen in dikke jassen naar buiten. Behalve Bas. Die had geen dikke jas nodig, ook al was hij net terug uit een woestijnmissie..... Harde jongens, die militairen.

Buiten

Een deel van het moodboard bestond uit foto's met een natuurlijke uitstraling. Om dezelfde sfeer in mijn foto's te creëren, was ik van plan gebruik te maken van natuurlijk licht, eventueel ingevuld met een reflector. Omdat de zon inmiddels zo laag stond dat deze geblokkeerd werd door de gebouwen, had een reflector geen zin meer. Even overwoog ik licht in te flitsen, maar zag daarvan af. Omdat het zonlicht nu snel ging afnemen, wilde ik geen tijd verliezen met het opzetten van een "off camera setup" (flitser op een standaard). Bovendien zouden set-wisselingen telkens meer tijd kosten, wat in deze kou niet wenselijk was. Maar belangrijker nog; de graffiti achtergronden zouden onderbelicht raken en dat was niet de sfeer van het moodboard.

Mijn inschatting, dat er nog voldoende tijd was om een kwartiertje met natuurlijk licht te shooten, bleek inderdaad juist. Ik wilde met een lange focuslengte en een grote lensopening fotograferen om de aandacht op Marieke en Bas te vestigen door een vervaagde achtergrond. Bij een sluitertijd van 1/200 seconde en een lensopening van f/3.2, kwam ik op ISO 400 uit. Dat is een waarde waar een moderne camera geen enkele moeite mee heeft. Na een paar testshots waarin we wat poses oefenden, gaf Marieke haar jas aan Susan en konden we "voor het eggie" fotograferen.

De opnamen hieronder werden door Marieke gekozen in de eindserie (klik op de foto's om ze te vergroten).


Kies voor een lange lens en een grote lensopening (aperture) wanneer je door onscherpte in de achtergrond de aandacht wil vestigen op je onderwerp, in dit geval Marieke en Bas. Let daarbij op dat je sluitertijd minimaal het omgekeerde is van je focuslengte. Fotografeer je bijvoorbeeld bij FL 100 mm, zorg er dan voor dat je sluitertijd minimaal 1/100 sec is. Zo voorkom je bewegingsonscherpte door beweging van de camera.

Maar wat nu als de vereiste sluitertijd je foto onderbelicht? Bekijk dan of je de lensopening kunt vergroten (waardoor de scherptediepte verkleind wordt). Of kies voor een verhoging van de ISO waarde (waardoor op een gegeven moment de korreligheid toeneemt en het kleurcontrast afneemt). Wil je maximale kwaliteit aan de foto geven, overweeg dan het gebruik van een statief. Deze elimineert "camera shake", waardoor je ook voor langzamere sluitertijden kunt kiezen en de ISO waarde laag kunt houden. Het is dan echter belangrijk dat je onderwerp zo min mogelijk beweegt en daardoor onscherpte veroorzaakt.

Back home.
Exposure: 1/200 sec. @ f/3.2 ISO 400, FL 100 mm


Binnen

Marieke en Bas hielden zich kranig, ondanks de kou, maar na een serie van veertig foto's op twee verschillende locaties, hielden we het voor gezien en warmden we ons op in de bar. Brrrr. Koffie? Lekker.... Even later liepen we naar de eerste locatie in de hal. Ik had een plek gekozen met een stoel en een bank. Een relax-pekje en dus uitstekend geschikt voor wat beauty shots. Omdat het wel even wennen is als alle aandacht op je gericht wordt, vroeg ik Bas ook even in beeld te komen voor een duo-opname.


Beauty.
Exposure: 1/250 sec. @ f/4.0 ISO 100 FL 70 mm

Together.
Exposure: 1/250 sec. @ f/4.0 ISO 100 FL 70 mm

Vergeet nooit dat iemand die de camera niet gewend is zich kwetsbaar voelt. Het is je taak als fotograaf hier sensitief voor te zijn en eventuele spanning af te laten vloeien. Hoe je dat doet is erg afhankelijk van de situatie. De aanwezigheid van een bekende op de set werkt meestal goed. Ook humor kan, mits goed ingezet, de spanning ontladen. Heel belangrijk is regelmatig te verwoorden dat het goed gaat en dat je resultaten ziet waar je blij mee bent.


Zo bezochten we een aantal sets. Joey en Bas bleken uitstekende verkeersregelaars. Terwijl ik mijn blik door de zoeker richtte, hielden zij de bikers en skaters goed in de gaten. En Sanne? Zij ontpopte zich als regisseuse. Wanneer ik de 70-200 mm lens inzette voor compressie van de achtergrond, werd de afstand waarop ik Marieke aanstuurde soms zo groot dat een normaal stemniveau onverstaanbaar werd boven de muziek die uit de luidsprekers knalde. Sanne had als MUAH genoeg fotoshoots gedaan om Marieke aanwijzingen te kunnen geven tijdens het poseren. Wat een samenwerking! Ook bij het verplaatsen naar een nieuwe stek hielp iedereen mee. Joey droeg het statief met flitser en reflecterende paraplu, Bas de lenzen, Marieke de kleding en Sanne de make-up. Zelf hoefde ik me slechts over mijn camera, lichtmeter en colorchecker passport te bekommeren.

Fun, fun, fun.
Exposure: 1/250 sec. @ f/8.0 ISO 100 FL 130 mm


Fun, fun, fun.
Dat is het belangrijkste ingrediënt wanneer ik fotografeer.
— Maik Jansen

Fun Photography

Dat woordje "fun" komt regelmatig terug wanneer ik het over fotografie heb. Het is één van de belangrijkste ingrediënten wanneer ik fotografeer. Humor kwam ook veel voor in het moodboard en dus zie je dat ook terug in de poses.

Drop and give me twenty!
Exposure: 1/250 sec. @ f4,5 ISO 200 FL 40 mm

When the going gets tough
Exposure: 1/250 sec. @ f4,5 ISO 200 FL 52 mm

Bench press
Exposure: 1/250 sec. @ f4,5 ISO 200 FL 38 mm

Kissing exercise
Exposure: 1/125 sec. @ f/3,5 ISO 200 FL 135 mm

This picture is a balancing act and not just by our lovely couple. Environmental light and flash light are balanced also (by decreasing the shutter speed). Would you like more of my blogs in English? Please let me know by tweeting "Yes" or "No" with hashtag #ireadthisblog. No twitteraccount? Just leave a message below this article. 


Eindserie

Het ging richting half zeven, toen we besloten dat we genoeg foto's hadden en het tijd werd op te ruimen. We kletsten gezellig nog wat na terwijl ik de spullen inpakte en toen was het tijd afscheid te nemen. Marieke kreeg haar eigen inlogpagina op de website met daarop de contact sheets, zodat zij de eindserie kon uitkiezen. Dat viel nog niet mee. Eigenlijk waren er teveel leuke foto's. Daarom besloten we de dat ze er vier extra mocht uitkiezen en daarom vinden jullie tien foto's in dit artikel.

Wil je de foto's nog eens op je gemak voorgeschoteld kijken onder het genot van een (rechtenvrij) muziekje? Klik dan hieronder op het youtube filmpje. Neem je dan gelijk de gelegenheid je te abonneren op ons kanaal? Thanks!

Door: Maik Jansen

MUAH: Sanne van Druten
Locatie: Waalhalla, Nijmegen

Tip: abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang acties en onze artikelen gewoon in je mailbox. Handig! 

 

Sharing is caring, peeps, en vergeet niet onze Facebookpagina en Youtubekanaal te liken. Laat je een reactie achter zodat ik weet dat je tot hier gelezen hebt? Cool!