Gouden uur alarm!

Snel schiet ik mijn legerkistjes aan, grijp mijn camera en statief en stuif de straat uit. Het moest er maar eens van komen; een shot van dit mooie plekje nét ten zuiden van de Maas en Waalweg bij Horssen. Nog geen vijf minuten later heb ik mijn auto afgesloten en struin, al zwaaiend naar een claxonnerende dorpsgenote (Anna), door het gras naar het water. Ik maak gebruik van het nog ruimschoots aanwezige licht om een foto te maken van de Horssense skyline en zet dan mijn tripod op. Ik ben namelijk van plan een lange sluitertijd te gebruiken om zo het water een zachte uitstraling te geven.

ND Filter

Met de camera op de tripod bepaal ik mijn compositie. Daarna schroef ik een filterhouder op de 24-70 mm lens, stel scherp en zet de scherpstelling op M (manuele scherpstelling). Het is handig om dit te doen vóór ik een ND filter in de houder plaats. Deze houdt immers licht tegen en dat kan ervoor zorgen dat de autofocus te weinig contrast ziet. Door de dimmende werking van het ND-filter kan ik de sluitertijd verlengen en dat geeft een mooi rustig beeld in het water. Vandaar de driepoot: die moet de camera ongeveer een halve minuut "steady" houden. Ik heb geen externe trigger bij me en dus kies ik voor de zelfontspanner, zodat de camera nog tien seconden mag na-trillen wanneer ik de ontspanknop heb ingedrukt. Ik maak me even niet druk over Mup (mirror up) en dat soort dingen. Dit is een spontaan fotomoment. Genieten!

Resultaat

Wat vind je van het resultaat? Gewoon even een berichtje achterlaten. Onderaan dit artikel is daar gelegenheid voor. Toe, ik vraag het niet voor niets, het is een kleine moeite. :-)

Broeksche Leigraaf. Exposure: 15 s @ f/22, ISO 64, ND filter, FL 27mm