X-pro2

X-pro 2

Bye bye Nikon? Nee, hoor. Mijn Nikon D810 blijft voorlopig nog mijn werkpaard. Die liefde is nog veel te groot. Maar omdat de spiegelloze camera in opmars is en ik met de tijd wil meegaan heb ik ter kennismaking de X-pro 2 aangeschaft. Met een mooi setje lenzen, uiteraard. Ik ben er blij mee! De lenzen zijn zo klein dat ik ze los in mijn jas stop. De camera wordt ook na een paar uur rondlopen niet zwaar om mijn nek. En dat betekent dat ik de X-pro 2 meeneem! 


Eerste indruk

De EVF (Electric View Finder) wissel ik af met de OVF (Optical View Finder), want alleen het pure digitale beeld is nog wel wennen hoor. Ik ben met mijn Nikon gewend eerst mijn belichting te kiezen en dan door de camera te kijken terwijl ik de interne lichtmeter in de gaten houd. Vervolgens druk ik af en als er tijd is check ik achterop het display hoe de foto's eruit zien. Met de Fuji werkt het anders. Daar kijk je door de EVF en druk je af als het er goed uitziet. Een soort "pre-chimping".

What you see is what you get. Simpel? Ja en nee. Het is wennen. Het is anders. Ik let nu te veel op het beeld en verslons zo mijn settings. Dan ben ik bijvoorbeeld ineens met een sluitertijd van 1/30 aan het fotograferen. Het beeld in de EVF ziet er goed uit. De foto's zijn echter bewogen. Kwestie van wennen. Ik weet het! Het gaat door te oefenen wél steeds beter. Regelmatig maak ik me los van dat digitale beeld in de zoeker en selecteer de Optical View Finder. De OVF zorgt er weer voor dat ik op mijn instellingen let. Bovendien heb ik een bredere kijk op wat er in beeld gaat komen.

Resultaten

De resultaten die ik ermee haal zijn nog té wisselend om de Fuji toe te laten in mijn professionele werk. Maar wát een potentie kom ik tegen. Wanneer ik ervoor zorg dat ik leer lezen en schrijven met dit systeem, dan zie ik mij nog afscheid nemen van mijn geliefde Nikon-spul. Zover is het nog niet. Ik maak fouten met de focus en met de instellingen. Alles werkt gewoon nét even anders. Vooral in situaties waarin ik snel moet handelen, kom ik te kort. Dat ligt niet aan de camera en zéker niet aan die prachtige lenzen. Het ligt aan mij. En eerlijk is eerlijk, ik vind het best lekker om weer in ontwikkeling te zijn!

Lingeborgh Koe

XF56mm f/1.2 R

Als je deze lens ziet, wil je er gelijk mee aan de slag. Wát een prachtige lens. Wanneer je erdoorheen kijkt valt de enorme lensopening op. En dat resulteert in een mooi weglopende scherpte. Het objectief is voor mijn fashion- en bruidswerk een welkome aanvulling op de Nikkor 85mm en 105mm Macro. Beiden uiteraard ook fantastische lenzen. En ook niet zo zwaar, zolang je het maar niet vergelijkt met de X-pro 2, gecombineerd met de 56mm.

Hieronder poseert Enzo om jullie te laten zien hoe mooi de weergave is door de XF56mm:

Fujifilm XF56mm f/1.2 R

Voorlopig ben ik lekker privé aan het experimenteren met de nieuwe manier van fotograferen die Fuji me aanreikt. Het kan echter niet lang duren voordat deze aanpak een plek krijgt in mijn professionele werk. Hoewel ik op het moment de X-pro2 vooral inzet bij bestaand licht, heb ik mijn eerste positieve tests met de Elinchrom flitssystemen achter de rug.

Conclusie

Veelbelovend spul van Fujifilm! 

Comment