Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering terug op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval twee bergeenden in de strang van de Waal bij Boven-Leeuwen.

Op de eerste dag van de meivakantie had ik eindelijk eens de tijd! Lekker in de auto in de polder toeren, op zoek naar foto's. Net voor enen, vertrok ik met mijn D7000 naast me op de passagiersstoel. Mijn eerste bestemming was de visput van HSV de Duikelaar, de Schipslei, gelegen aan de Ulandsestraat ten westen van de Noord-Zuid. Daar waren een aantal vissers bezig met het achter de vinnen zitten van de karpers. Helaas werd er tijdens mijn kortdurende bezoekje slechts 'bot gevangen'. Anders had hier wellicht een andere vergeelde foto deze post versierd.

Verderop in de polder kwam ik kieviten, eendjes, Nijlganzen - dat zijn eigenlijk ook eenden - en vooral veel schapen tegen in de weilanden links en rechts van de smalle polderweg.  Hier en daar stopte ik voor een foto. Ik merkte dat in zo'n wijds gebied zelfs een 200 mm lens op een DX camera eigenlijk te weinig bereik heeft. Met name de vogels bleven klein in de zoeker. Daardoor ging ik anders kijken en zocht ik naar wat grotere objecten zoals het dode staande hout, vol met spechtengaten en paddestoelen vlakbij zorboerderij/dagbesteding 'Kooilust' (vernoemd naar de eendenkooi) aan de Weteringstraat te Wamel.

Via nog wat omzwervingen kwam ik op de Waalbanddijk terecht. Ik zag kuifeendjes zwemmen en even verderop waren een stel bergeenden het elkaar moeilijk aan het maken. Wat een watersport geven deze zwaargebouwde eenden! Als een ware terrorist terroriseert het dominante mannetje alles wat maar op een eend durft te lijken zijn territorium uit. Deze achtervolging zou als actiescene in de nieuwe 'James Bond' niet  misstaan:

 

Bergeend (Tadorna tadorna)

Na een uurtje toeren kwam ik weer in Horssen aan. De rit en het zoeken haden me vermoeid. Gelukkig kon ik nog een hele middag lekker knus met de vrouw des huizes koffiedrinken in de tuin. Genieten, zo'n vrije dag!