Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Empty fields

Fotografie in de schemering

Hi peeps,

Wat is een fotograaf zonder een camera? Dat kun je jezelf afvragen. Het antwoord is simpeler dan je denkt. Wanneer ik zonder camera rondloopt, voel ik me nog steeds fotograaf. Ik zie beelden die vastgelegd zouden kunnen worden. Dat maakt dat ik soms spijt heb van mijn beslissing de camera thuis te laten. Een mooie kleur, of een prachtig moment had ik kunnen vangen, maar de camera ligt thuis.

De beste camera is de camera die je bij je hebt.

Dat was ook zo toen ik de onderstaande foto wilde maken. De ondergaande zon belichtte het veld met de maïsstoppels en de wolken weerkaatsten in de plassen. Het was prachtig, maar ik had mijn camera niet bij me. Ik besloot het exacte tijdstip te noteren en de volgende dag terug te keren. Zo gezegd zo gedaan en dit is het resultaat.

Deliverance. Exposure: 15 sec @ f/11 ISO 100, 40mm. Klik om te vergroten.

Computergek

Wat is een fotograaf zonder zijn computer. Tegenwoordig kun je je dat ook afvragen. Het antwoord is hetzelfde als hierboven. Het is serieus waar wat ik je nu ga bekennen. Wat? Dat staat een alinea verderop. Eerst even wat meer uitleg.

Om mijn foto's in te laden, te bewerken en te catalogiseren, gebruik ik het programma Lightroom (van Adobe). Zijn er peeps hier die de functie kennen van de letter "Q"? Ik zal het je vertellen. Deze toets wordt in Lightroom gebruikt voor het verwijderen van vlekken. Zie je op de foto een bloedspatje op het behang als bewijs van jouw skills als muggenjager? Geen probleem. Ik druk op Q, klik met de muis en húps...... alsof er nooit gemoord is in je slaapkamer! Deze manier van vlekjes weghalen, wordt ook wel gebruik om een vlekje, een puistje, of een meeëter van een portret weg te poetsen. Q-klik-weg! As easy as, one, two, three. Betere concealer is er niet!

Ik ben waarschijnlijk psychopatisch, ziek in mijn hoofd en toe aan een gedwongen opname, maarrr.... Wanneer ik op een terrasje zit, of in de tram..... Wanneer ik over straat loop.... Of in de supermarkt de boodschappen doe..... Wanneer ik dus iemand tegenkom en ik zie een puistje, een wratje of een vergeten haartje... dan dénk ik stiekum......"Q"!!! 

Sorry alle lieve peeps. Het is zo. Ik probeer de gedachte te onderdrukken, maar het ís geen gedachte meer. Het is een reflex! Mijn linker ringvinger heeft zijn eigen hersens gecreëerd en denkt zelfstándig aan die letter. Zó vaak gebruik ik dus de vlekkenverwijderaar bij fotobewerking. Vooral om stofvlekjes te verwijderen, trouwens, dat je dat weet.

Tip

Koop een stevig statief! Je kunt deze gebruiken om selfies te maken. Een statief wordt natuurijk vooral gebruikt wanneer de sluitertijd lang moet zijn. Zo is de bovenstaande foto ook gemaakt. Een beetje alsof je bij een antiek toestel de lensdop verwijdert, tot vijftien telt en de lensdop weer terugplaatst. Zo komt er voldoende licht op de sensor, zelfs bij een kleine lensopening in de schemering. Zo lang de sluiter open is, mag de camera niet bewegen anders krijg je bewegingsonscherpte. Vandaar dat het statief ook voldoende stevig moet zijn. Zeker als het waait.

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps. Ik zie graag jullie mooiste foto's tegemoet in de Peepsshow (members only). Cheers!

Comment