Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Get your flash off

Miezerig

Het is eind januari, en best fris buiten. Na een uurtje fotograferen op de Waalbanddijk zijn we in een schuur terecht gekomen waar landbouwmachines en hooi beschut staan tegen de miezerige regen die ons heeft doen besluiten de shoot binnen voort te zetten. Dezelfde bewolking die als een grote softbox in de hemel hing en het zonlicht flatteus filterde, regent nu een fijne mist van kleine druppels over de paadjes en de bomen van Neerijnen. Getsie. Uiteraard heb ik een reportageflitser in mijn rugzak, dus kan ik verder fotograferen in het gedempte licht van de schuur.

Bellenblaas

Tijdens de voorbereiding van deze vriendinnenshoot had ik de meiden verzocht wat items mee te nemen, zoals roze champagne en glazen, ballonnen en dergelijke om de shoot ongedwongen te maken. Gewoon voor de fun! Dat is belangrijk, plezier maken. De meiden waren dan ook al lekker "los" van de camera. Dat zie je meestal ontstaan na een uurtje fotograferen. Dan neemt de zelfbewustheid af en worden de poses natuurlijker en meer ontspannen. Hup, daar kwam de bellenblaas voor de dag. Niet veel later werden Pippi Lankous-achtige handstandfoto's gemaakt. We hadden lol.

We vergaten de kou en de regen.

Spontaan

Deze foto heb ik er voor jullie uitgepikt. Ik vind het zó leuk dat één van de vriendinnen in de camera kijkt. Ze zet mij aan het denken. Had zij mijn verzoek begrepen om goed op de flitser te letten? Kon ze de interactie met de camera niet laten? Maakt niet uit, het is zo'n spontaan moment. Ik vind het prachtig.

Four in a row. Exposure: 1/60 sec @ f/3,2 ISO 500, 27 mm

Op het muurtje

Als fotograaf ga ik mee met het plezier, zweep de sfeer nog wat op, stuur nog wat bij, maar daarnaast ben ik ook op zoek naar mogelijkheden om de foto's iets extra's te geven. Ik besloot daarom mijn flitser van mijn camera te halen en op een muurtje te leggen, voor een andere 'look & feel'. Met de flitser op de camera, komt het licht namelijk altijd recht op de gezichten terecht en dat resulteert in 'vlakke belichting'. Met andere woorden; er ontstaan geen schaduwen en daardoor verdwijnen vormen en gelaatstrekken. Wanneer je het (flits-)licht vanuit een hoek laat komen, in dit geval vanuit camera links, creëer je schaduwen die diepte geven en vormen accentueren.

Tip

Goedkoop is duurkoop. Ik geef je als tip mee een reportageflitser aan te schaffen die met jouw camera op afstand kan samenwerken (TTL). Voor deze foto gebruikte ik een Nikon SB-700. Deze kan ik aansturen met de flitser die in de camera is ingebouwd. Via infrarode signalen 'vraagt' de ingebouwde flitser aan de reportageflitser een aantal testpulsen te geven. Aan de hand daarvan kan de camera bepalen hoeveel licht de reportageflitser moet uitstralen.

Wanneer je gaat voor een goedkope flitser die dat niet kan, zul je deze alleen kunnen gebruiken op de hotshoe van je camera of via een 'triggersysteem'. Zo'n triggersysteem, zeg maar een afstandsbediening voor je flitser, hoeft niet erg duur te zijn. Bovendien werken ze ook wanneer je niet direct zicht hebt op de flitser omdat deze via radiosignalen werken. Maar vergeet niet dat je dan óf een aantal test-foto's moet maken om de belichting juist in te regelen (en eerlijk gezegd, dat blijft giswerk) óf een belichtingsmeter moet aanschaffen (en die zijn dúúr!).

Overigens flits ik meestal in Manuele modus en meet ik het licht met de belichtingsmeter omdat ik dan zelf in de hand heb hoeveel flitslicht ik gebruik. Zo kan ik de foto de uitstraling meegeven de ik voor ogen heb en bijvoorbeeld flitslicht mengen met omgevingslicht. In zo'n setup gebruik ik de TTL-functie dus niet.

Er is nog zoveel meer te vertellen over flitsers en het gebruik daarvan. Daarover wellicht meer in een volgende blog!

 

Door: Maik Jansen