Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven!

Rotterdam fotografie

Erasmusbrug bij zonsondergang

Ik zit hier weer te lachen als ik terug denk aan dit moment. Na een aantal foto's van deze zonsondergang, beslis ik er nog een te maken vanuit een ander perspectief. Om de scene wat diepte te geven leg ik de camera op de grond en druk af. Een voorbijganger, met hond, blijft achterom kijken. Waarschijnlijk ziet mijn actie er raar uit. Ik kan het me voorstellen. Ik zie mezelf op mijn knieën zitten, kont in de lucht en maar proberen een oog voor de zoeker te krijgen. Dat lukt dus voor geen meter. Een hoekzoeker was handig geweest. Nu gebruik ik 'live view' en kijk op het schermpje op de achterkant van het toestel om richting te bepalen en vervolgens druk ik af.

Intussen is mijn 'Twister-achtige' breakdance op handen en voeten door minstens vier hardlopers, drie wandelaars en twee honden bewonderd. Alles voor de kunst!

Erasmus bridge at Rotterdam. Exposure: 1/125 sec @ f/4,0 ISO 200, 24 mm

Tip

Bij het kiezen van de belichting, gebruik ik vaak 'spotmeting' en check wat de meter aangeeft in de hooglichten en in de schaduw. De hooglichten (meestal de lucht) mogen wat overbelicht zijn en de schaduwen wat onderbelicht, maar ik ga op zoek naar balans.  Zo probeer ik te voorkomen dat details verloren gaan door een uitgebeten lucht (die is dan helemaal wit) of door dichtgelopen schaduwen (helemaal zwart). Daarbij bepaalt de scene die ik voor me heb of ik meer prioriteit geef aan de hooglichten of aan de schaduwen. Belangrijk detail: deze beslissingen kun je alleen nemen in de manuele belichtingsstand (M op zowel Nikon als Canon camera's). In andere standen geef je de camera de controle.

Wanneer het onderwerp, zoals hier, een landschap betreft, mag je gerust spelen met de belichting. Zorg er echter voor dat je op een bruiloft altijd, maar dan ook altijd, prioriteit geeft aan de bruidsjurk! Deze moet perfect belicht worden. Wanneer de bruid in het wit gekleed gaat, zorg dan dat je haar jurk iets overbelicht (volgens de meter in je camera), anders maak je de jurk neutraal grijs. Maar owee als je door overbelichting detail verliest.... Dat is een grotere zonde.... Wil je honderd procent zekerheid, gebruik dan een belichtingsmeter waarmee je op-vallend licht kunt meten (met zo'n wit bolletje).

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief (zie banner bovenaan). Awesome!