Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven! In dit geval zijn het er twee.

Mensen, mensen, mensen

Wat zijn we toch allemaal verschillend! Lange, kleine, dunne, dikke, kromme en rechte mensen: in een willekeurige winkelstraat kom je ze in alle vormen en maten tegen. Als je erop gaat letten, wordt die diversiteit alleen maar groter. Bikers, die op bikers lijken, blijken wel degelijk van elkaar te onderscheiden te zijn. Net als Chinezen. Als je maar goed kijkt. Het is een favoriete bezigheid van bijna elke terrasganger, naast het nuttigen van het drankje natuurlijk.

Straatfotografie

Hoe zit het met jou? Neem jij wel eens een foto op straat? Ook van mensen die je niet kent? Dat kan je zo'n leuke foto opleveren. Wanneer ik in de stad fotografeer, ben ik meestal op zoek naar een verhaaltje. Om dat verhaaltje niet te verstoren, is het handig éérst de foto te maken en pas daarná toestemming te vragen (als je de foto eventueel commercieel wilt inzetten). Soms is het echter onmogelijk een foto te maken zonder opgemerkt te worden en dan is het juist andersom. Dan vraag ik eerst om toestemming. Het gevolg is uiteraard een geposeerde foto, zoals deze hieronder van een groepje Italiaanse toeristen in Utrecht:

Friends on a bridge in Utrecht. Natural light. Exposure: 1/50 sec @ f/5,6 ISO 200, 44mm

Poseren

Wanneer je modellen fotografeert, of wanneer je een portret maakt, is het verstandig en zelfs de bedoeling dat je je als fotograaf met de pose bezighoudt. Het is een creatief onderdeel van jouw stijl.  Een klant die een mooie foto van zichzelf wil, heeft vaak geen idee hoe hij moet gaan staan, laat staan dat hij enig idee heeft waar het licht vandaan komt en welk effect dit op de foto heeft. Zelfs ervaren modellen staan te wachten op aanwijzingen en willen graag gecoacht worden.

MUA

Uiteraard sta je open voor suggesties van je klant of model, maar vergeet absoluut je MUA (Make Up Artist) niet. Zij werkt vaak ook samen met andere fotografen en bekijkt daarom jouw set met andere ogen. Mooi voorbeeld is de foto hieronder. Terwijl ik bezig was met een serie foto's in een manege, zag mijn MUA (Shanti) een kruiwagen staan en opperde dat het wellicht een leuk idee was deze met hooi te vullen en het model (Christa) hierin plaats te laten nemen.... Met kleine instructies als "kruis je benen eens, mooi, buig je knie wat meer, goed, strek je rug, maak je nek eens lang, super, prachtig, kin iets naar beneden en draai je hoofd maar iets naar rechts, hou vast, geweldig, goed zo, mooi", zorg  je er vervolgens voor dat je een gevarieerde serie foto's maakt.

Backlit model. Setup with two speed lights and natural light. Exposure: 1/60 sec @ f/5,6 ISO 400, 31mm

Tip: belichting

Variatie kun je ook aanbrengen met je belichting. In deze foto van Christa in de kruiwagen, kun je door de staldeuren naar buiten kijken. Dit is natuurlijk licht. Achter haar zie je ook de Westcott Apollo Orb (met grid) als 'special effect' in het frame opgenomen. Deze flits geeft tegenlicht en creëert de highlights aan de randen van haar lichaam (rim lights genoemd). Vanuit de rechterkant, is een flits ingebracht die de armen, rug en haren belicht, maar niet haar gezicht (waardoor deze soft blijft en er een 'short lighting' ontstaat die het gezicht versmalt). Gebruik in dit soort complexe omstandigheden een lichtmeter en begin met je camera in te stellen op het omgevingslicht. Pas daarop de kracht van je flitser(s) aan.

Succes!

Door: Maik Jansen

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...