Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval zijn het er maar liefst drie!

 

Selfies

 

One Flash setup

One flash portrait. Exposure: 1/125 sec @ f/4,0 ISO 100 44mm

Hier heb ik gebruik gemaakt van een flitser op statief (camera right). Als ik Pinokkio was geweest en een neus had ter lengte van een bezemsteel, had ik vanuit deze positie de flitser kunnen aantikken door mijn hoofd 45 graden naar links te draaien en vanuit een graad of 40 omhoog. Deze klassieke manier van belichten wordt met Rembrandt in verband gebracht en is dan ook naar hem vernoemd.

 

Mixed exposure: Ambient & Flash

Ambient light, combined with one flash. Exposure: 1/20 sec @ f/8,0 ISO 160, 40mm

In deze setup heb ik de belichting zodanig ingesteld dat de achtergrond wegvalt in duisternis, maar de kerstlampjes nog goed zichtbaar zijn. De kracht van de flitser werd hierop aangepast en een Rogue FlashBender vlagde het flitslicht af, om te voorkomen de de hele keuken verlicht werd.

 

Natural (available) light

Natural light. Exposure: 1/40 sec @ f/4,0 ISO 400, 70 mm

Geen statief voor handen? Gebruik een spiegel. Deze stond op de Dickens dag van Druten. Ik heb daar samen met Natasja veel mooiere foto's dan deze gemaakt, (zie hier) maar de spiegel in deze mand kón ik natuurlijk niet voorbij lopen zonder een snapshot te maken van ons beiden. Het moest snel gebeuren en dat is te zien aan de instellingen; met een focuslengte van 70 mm gebruik ik normaal gesproken een snellere sluitertijd. Maar dan had ik ook mijn ISO moeten verhogen en daarvoor ontbrak de tijd. Vandaar dat ik hier extra mijn best doe mijn ellebogen te ondersteunen en zo een statief na te bootsen.

 

Tip

Zelf een selfie maken met een spiegelreflexcamera? Neem een lampstatief of een ander verplaatsbaar voorwerp met minimaal je eigen lengte. Zorg dat de camera stabiel staat en stel deze scherp op het lampstatief. Zet vervolgens de camera (of de lens) op manuele focus. Gebruik een afstandsbediening of de zelfontspanner (aftelfunctie) en neem de plek van het lampstatief in. Bij deze techniek is het slim je lens iets te stoppen, dus het diafragma niet helemaal open houden. Kies liever voor wat te veel dan voor te weinig scherptediepte. Let hierbij op dat de belichting goed blijft. Zelf houd ik ervan om dat handmatig in te stellen in de manuele modus. Gebruik je 'aperture priority' (A bij Nikon, Av bij Canon), dan bestaat de kans dat ongemerkt je sluitertijd te lang wordt en je bewegingsonscherpte krijgt.

Succes!

 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?
Let me know...