Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval: Musicat.

Seamless white

Als je je bezighoudt met portretfotografie, zul je je niet kunnen onttrekken aan de aanschaf van een witte achtergrond. Dus kocht ik een rol seamless white: wit papier op een rol. Door deze achter je model te plaatsen, valt alle afleiding in de omgeving weg. Alle aandacht gaat naar je onderwerp. Eigenlijk ís er geen achtergrond. Deze vorm van fotografie is al een hele tijd populair. Hoewel ik mezelf gespecialiseerd heb in het omgevingsportret, waarbij de omgeving min of meer in beeld is, zie ik ook voor de witte achtergrond zo nu en dan toepassingen.

1/80 @ f/4,0 ISO 200

Huiskamer

Deze foto was zonder de seamless white absoluut een stuk minder interessant geweest. De omgeving van deze trompet bestond namelijk uit de achterkant van onze bank voordat ik deze rol eroverheen hing. Een minuutje werk en de bank is uit zicht verdwenen, zodat de trompet beter tot zijn recht komt. Ik heb mijn camera nog niet eens ingesteld en daar betreedt onze poes Jay-lo het toneel. Dat kán een nadeel zijn van een set in je woonkamer. Je staat immers in de weg. Het malle ding in het territorium van de kat wordt direct geïnspecteerd en het heeft deze foto opgeleverd. Geen flits, geen lichtmeting, niks. Simpel gebruik van een witte achtergrond en het omgevingslicht in de huiskamer en op het juiste moment op het knopje drukken.

Tip

Bij het fotograferen zijn we vaak op zoek naar een mooie, interessante achtergrond. Zoek óók eens naar de negatieve ruimte: ruimte waar niks is. Zoek een lege achtergrond en wacht af tot er wat gebeurt. Hier in het land van Maas en Waal zijn talloze dijken met prachtige hogergelegen wegen. Je kunt je zó positioneren dat je de lege hemelsblauwe lucht in de achtergrond hebt. Meestal hoef je niet lang te wachten of een fietser passeert jouw lege ruimte. Door te experimenteren kun je de fietser mooi belichten, waardoor de lucht wit wordt en alle details verliest. Stel je de belichting in voor de lucht, dan wordt de fietser zó donker dat je een silhouet creëert. De moeite waard om te proberen! Succes.

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?

Let me know...

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
deel met je vrienden:

Like mijn Facebookpagina: