Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval "Voor het raam".

Het is laat in augustus wanneer ik het ga proberen. Ik zet een flitser met paraplu op een standaard en mijn camera op het zojuist aangeschafte Vanguard Abeo Pro 283CGH statief. Het hele zwikkie wordt op het raam gericht, want dat is het experiment van de dag: een selfie met een overbelichte achtergrond, zonder achtergrond! Wat? Huh? Zonder achtergrond? Yep! Hoe dan? Ik ga het je vertellen.

Door de camera zo in te stellen dat het raam overbelicht is, verliest het raam alle details en wordt totaal wit in de foto. Wanneer je er iemand voor zet en een foto maakt, wordt die persoon donkerder weergegeven. Logisch, want het licht komt van achteren.... door het raam. Vandaar die flitser. Daarmee belicht je de persoon die voor het raam staat en voila, er ontstaat een portret op een witte achtergrond.

Grappig trouwens, als je zo terug kijkt. Ik kan zien hoe de flitser aangestuurd werd: slave mode. Dat wil zeggen dat de flitser wacht op een andere flits. Wanneer die gedetecteerd wordt, flitst de flitser mee. Master is in dit geval de opklapflitser die in de camera is ingebouwd. Deze is in de ogen terug te vinden als een klein wit puntje in mijn pupillen. Ik had die puntjes kunnen verwijderen in de computer, maar heb ze erin gelaten omdat je zo de opbouw van deze foto kunt zien. De flitser met paraplu is terug te vinden als een 'catch light' in de iris.

Voor het raam.

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal?

Let me know...

Like deze BLOG:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter: