Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval "Jay-lo, Lay-lo en Jay-lo at the Win-do".

Een hele mond vol. Deze titel. Ik hem hem dan ook drie keer moeten typen om het goed te krijgen. Wat staat er nu eigenlijk? Let op. Ik leg het uit...

Jay-Lo is onze poes. Lay-lo is Engels en betekent niks anders dan 'lig laag' (wordt ook gebruikt in de betekenis 'luchtbed'). Het beschrijft de eerste foto, waar onze poes lekker lui op de rug van de bank ligt. De tweede foto is gemaakt op dezelfde bank, maar nu heb ik stijl gewisseld en ligt er veel nadruk op lichte tinten. De bank staat bij het raam, de window.

Fotografen zijn vaak blij met een raam, omdat het licht door het raam richting krijgt; het licht komt van voren, achteren of opzij. Er zijn vele mooie foto's gemaakt waarin het raam wordt weerspiegeld in de ogen. Waar geen raam is kan een fotograaf een raam maken door zijn flitser op een lichte muur te richten. Het licht weerkaatst van de muur, en hopla, je hebt gericht licht. Net als een raam. Hetzelfde gebeurt bij gebruik van een softbox. Je maakt een raam waar er geen is. 

Jay-lo, Lay-lo

 

Dit is mijn eerste foto die door Flickr toegevoegd werd aan de 'Explore' galerij. Een hele eer! Het leverde de foto 96 sterren op (favorieten). Kwaliteiten in deze foto zijn de selectieve focus (foto wordt vaag op voor- en achtergrond), de donkere achtergrond, de compositie (1/3 en leading lines) en het kleurcontrast bij de ogen. Overigens werd de blauwe kleur versterkt door het toevoegen van contrast in de nabewerking. Er is verder geen kleur aan toegevoegd. Door samenwerking van deze technieken, vormen de ogen een sterk ankerpunt in de afbeelding.

Jay-lo at the Win-do

Jay-lo kijkt door het raam en likt haar snuit. Daardoor vertelt dit beeld een verhaal. Het tafereeltje is minder intiem doordat de poes niet in de camera kijkt, maar juist daardoor kijken wij met haar mee, zonder zelf gezien te worden. Wat gaat er in dat koppie om? Zit er een vogel in de tuin? 

En zo kunnen foto's zijn: ze roepen herinneringen op. Of ze vertellen een verhaal. Heb jij ook zo'n foto? Met herinneringen? Of met een verhaal? Laat een berichtje achter.

Let me know...

p.s. Wil je volgende week weer een vergeelde vrijdag blog zien? Klik dan hieronder op beide Like buttons.

Like deze BLOG:
Like de Facebookpagina:
Laat hier je bericht achter: