Wie is dat nu weer?

Suzan, is de gelukkige winnares van de '1000 Likes actie' op Facebook, een paar maanden geleden. Sindsdien hebben we regelmatig contact gehad over de fotoshoot die ze won. Met een moodboard op Pinterest en via Facebook chat, kregen we een goed beeld hoe de shoot eruit moest gaan zien. Omdat we in het bos wilden fotograferen, met mooi weer én blaadjes aan de bomen, wachtten we de koude maanden af en planden de shoot in de meivakantie. En die was afgelopen week.

Het weer

Het weer was onbestendig. Soms zon, soms regen, zoals je gelezen hebt in de Second Chance Gala Shoot (van parasol tot paraplu in een kwartiertje). Het zou niet handig zijn om de shoot op de gewenste bosrijke locatie te plannen, zonder voorzieningen, zonder dak én zonder droogweergarantie. Daarom besloten we in eerste instantie om deze shoot uit te stellen naar de zomer. Om toch te kunnen fotograferen op de geplande datum, kozen we voor een alternatieve locatie, namelijk een boerderij in Horssen, mét voorzieningen en een dak boven ons hoofd in het geval dat het zou gaan regenen.

Tuin

1/200 sec @ f2,2 ISO 100  85 mm bij natuurlijk licht.

We ontmoetten elkaar bij de boerderij. Suzan was samen met een vriendin en haar vader netjes op tijd op de parkeerplek en had prima weer meegenomen! De hele ochtend hadden we natuurlijk buienradar goed in de gaten gehouden en nu leek het erop dat het, tenminste voorlopig, droog zou blijven. Na de kennismaking besloten we gebruik te maken van het zonnige weer en de shoot voor de zekerheid te beginnen in de tuin, vóór we alsnog een regenbui over ons heen zouden krijgen. Terwijl haar vader en haar vriendin zich bezig hielden met het koffiezetapparaat en Suzan zich gereed maakte voor de eerste foto's, zette ik de eerste set op. In de hal stond een prachtig bankje en dit werd naar de tuin gebracht om de eerste foto's te maken. Ik zorgde voor veel afwisseling; staande en liggende foto's, met en zonder flits, vanuit alle hoeken van de tuin, totalen, halftotalen en headshots, met of zonder voorgrond erbij, enzovoorts. Intussen zochten we naar mooie poses, dronken we koffie en kletsten we over koetjes en kalfjes. In deze ontspannen sfeer groeide Suzan langzaam in haar rol als model, mede door de goed afgestemde aanwijzingen van haar vriendin, Sanne. Dat is een tip voor iedereen die op de foto gaat: neem bekenden mee naar de set, zodat zij je kunnen steunen. Meer tips vind je op deze pagina.

Raam

Na een klein uurtje was het tijd voor de volgende set. We besloten binnen bij het grote raam te fotograferen. Hier was het mogelijk flitslicht en natuurlijk licht met elkaar te combineren. Suzan verdween naar de kleedkamer om haar outfit te wisselen terwijl haar vader en ik de set in orde brachten. Even later konden we starten. Ik koos ervoor eerst gebruik te maken van de mooie kwaliteit van het licht dat via het raam binnenkwam en positioneerde Suzan er vlakbij. Foto's met prachtig zacht licht en een mooie dieptewerking door de schaduw waren het resultaat. Even later wisselde ik de 85 mm voor een 24-70 mm zoomlens en bracht het flitslicht in de mix. Door het licht buiten reflectief te meten, kon ik bepalen hoeveel de bijdrage van de flits moest zijn om de landelijke achtergrond zichtbaar te houden en tóch Suzan goed te belichten. Kun je je voorstellen dat teveel licht op je model zorgt dat het buiten donkerder wordt? Het is een kwestie van goed meten om het zó te krijgen als je het bedacht hebt. Het poseren ging Suzan steeds makkelijker af. Het was leuk en gezellig.

Welke van deze drie vinden jullie het mooist? Geef je reactie onder aan deze blog!
Klik om te vergroten:

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

1/125 sec @ f/4,5 ISO 100 40 mm

Stoel

Set drie was snel opgezet. Het enige wat we deden was een stoel erbij pakken. Uiteraard moest het licht opnieuw gemeten worden en vergaten we de ColorChecker Passport niet (deze wordt gebruik om de kleuren waarheidsgetrouw te maken). Door zeer variabele standpunten in te nemen en poses te wisselen (bijt eens op je lip), ontstond een interessante reeks foto's. Later in de postproductie heb ik deze twee variaties gemaakt:

1/200 sec @ f/4,5 ISO 100 70 mm

1/200 sec @ f/4,5 ISO 100 70 mm

Door te kiezen voor de klassieke bewerking, kon ik meer nadruk krijgen op Suzan. Storende achtergronden kunnen ook opgelost worden door het natuurlijke licht weg te drukken met een goed geschoten (en goed gemeten) flits....... PAF! En alles is donker, behalve het model:

1/250 @ f/14 ISO 100 40 mm

1/250 @ f/11 ISO 100 70 mm

.... of je gaat het aanwezige licht goed gebruiken, dus zónder flits en de 85 mm lens helemaal open, voor een totaal andere sfeer:

1/80 @ f1,8 ISO 100 85 mm

Door de kleine scherptediepte en het licht van achteren heeft de foto een dromerig, soft, karakter en is alleen het linkeroog scherp. Het vormt een rustpunt voor het oog van de kijker: die is op zoek naar scherpte en contrast.

Hal

Als klapstuk wilde ik nog graag een serie maken in de hal van de boerderij. Er staat daar zo'n prachtig bankje! Omdat de sfeer gezellig was en Suzan steeds makkelijker opging in haar rol als model, kon het niet anders dan dat de foto's richting het eind van de shoot steeds beter werden. Dat is meestal zo. Er komt rust in het hoofd en het model ontspant. Dat zie je dan ook in deze foto. De laatste vijf minuten waren goed besteed, vinden jullie ook niet? Wat heeft ze het goed gedaan hè? Bedankt Suzan, en bedank ook je vader en Sanne van me.

Bos

Binnenkort zie ik Suzan weer. Het zal wel juni of juli zijn. Tegen die tijd kunnen we goed weer beter voorspellen en de beloofde shoot in het bos opzetten. Super leuk. Ik ben overigens nog op zoek naar een locatie mét voorzieningen (ruimte voor visagie, kleedruimte, stromend water en liefst ook een toilet) in een bosrijke omgeving. Ik wil graag mijn rookmachine inzetten voor een feeërieke, sprookjesachtige sfeer.

Opmerkingen, complimenten, tips, of ben je fan van Suzan? Let me know! Gebruik de onderstaande mogelijkheden om jouw mening te laten blijken en deze website te steunen:

Mee kletsen? Dat kán! Laat je reactie achter... Cool. :-)

Like deze BLOG en
vooral delen met je vrienden, peeps:

Like mijn Facebookpagina, duim omhoog voor jou!!:

1 Comment