Westcott Apollo Strip & Grid


De afgelopen jaren heb ik heel wat plaatjes geschoten met slechts één kleine (hot shoe) flitser op een standaard. Als modifiers gebruikte ik in het begin voornamelijk doorschiet paraplu's, of reflectie paraplu's. Al snel wilde ik meer controle over het licht en experimenteerde ik met de Rogue Flashbender én de soft boxen van Westcott, namelijk de Apollo Orb en de Apollo Strip, beiden met grid. Zo kon ik het licht beter sturen en het richting meegeven.

Sinds de aanschaf van een set studioflitsers (Elinchrom BRX 500's), zijn de Apollo's een beetje in onbruik geraakt en lagen ze 'op de plank' te wachten op een tweede leven. Dát hebben ze inmiddels gekregen. Doordat de flitskop van de Elinchrom Quadra ELB 400 voorzien is van een parapluhouder, ben ik opnieuw met de Orb en en de Strip aan het werk gegaan. Hoewel ik meestal met de Maxi Lite Reflector en de Rotalux spullen op pad ben, is het soms juist ideaal om terug te grijpen op de snelle inzetbaarheid en draagbaarheid van de Apollo soft boxen.


Dit is een voorbeeld van een recente foto met de Apollo Strip, voorzien van een grid:

Exposure: 1/200 sec @ f/5,0 ISO 100 FL 58 mm, ELB-400 HS in Westcott Apollo Strip & Grid


Fototip: gebruik een boomarm.

Foto: Cameranu.nl

Foto: Cameranu.nl

Foto: cameranu.nl

Foto: cameranu.nl


Gebruik je een soft box met parapluframe, zorg dan dat je een statief met boomarm meeneemt. Uiteraard kun je zo'n soft box ook op een gewoon lampstatief plaatsen, maar dan is het nauwelijks mogelijk om het licht naar beneden te kantelen. Dat kan óók niet met een parapluhouder / swivel. In het plaatje zie je dat het statief door de rits naar binnen steekt. Je kunt dus niet verder kantelen dan tot het einde van die rits. Het kantelmechanisme moet zich dus buiten de soft box bevinden en dat is mogelijk met een boomarm.


Vraag: wie van jullie gebruiken een lichtmeter?

Reageer hieronder: