Regen is voor de plantjes.


Free your dress!

Het was nog voorjaar toen ik een oproep deed voor een shoot in galakleding. Ik vond het zonde dat zoveel mooie jurken en pakken een stil leven leiden in een kast. Kun je je voorstellen dat een prachtige jurk daar niet hoort? Zij hoort gedragen te worden! Liefst bij goed weer. En met een leuk hakje, uiteraard. Dat vinden jurken ook leuk. En dan lekker luchtig zwieren. Oeh!!

 

Eindelijk goed weer....

Deze shoot stond oorspronkelijk gepland in de met regen en donder gevulde avond van de eerste Second Chance Gala Shoot, waarvan de blog hier terug te lezen is. Nu voorspelde buienradar eindelijk goed weer. De shoot kon 's anderdaags doorgang vinden! Anna hing jaar jurk vast uit, regelde een vriendin voor de begeleiding en vroeg dringend, doch vriendelijk, aan haar vader of ze zijn auto mocht lenen. Ik hield me intussen bezig met het opladen van batterijen van zowel mijn camera als van mijn flitsers, het schoonmaken van lenzen en het formatteren van geheugenkaarten. Bovendien bedacht ik de lokatie voor de shoot: het kasteel van Batenburg. Ik had nog twee avonden om naar het licht te kijken en de definitieve tijd vast te stellen. Ik wilde namelijk de zonsondergang boven de ruïne gebruiken als achtergrond.

Evening gown in the evening. Exposure: 1/250 sec @ f/9,0 ISO 100, 35mm, flash fired off camera left.

Timing

We arriveerden mooi op tijd op lokatie. De zakkende zon kondigde 'golden hour' aan, maar we hadden nog wel even de tijd om te bepalen waar de foto het best genomen kon worden. Mijn eerste idee was dat te doen bij de poort, maar hier stonden allerlei spullen klaar voor de productie van "Zo'n zoon" (theatervoorstelling over Faust, de beroemde historische figuur die verbonden is met het kasteel). Daarom verhuisden we naar de plek bij het bankje. Het poortgebouw blokkeerde zo het zicht op de theaterspullen en de toren op de achtergrond kwam bovendien ook mooi in beeld. Ik zette mijn LP180 op een standaard en bevestigde een reflectieve flitsparaplu. Met mijn camera keek ik richting de zonsondergang en beoordeelde welke belichting ik nodig had om details te behouden, zowel in de hooglichten als in de schaduwen. Bij de maximale synchronisatietijd van mijn triggers had ik een lensopening van f/9,0 nodig. Daarop stemde ik de kracht van de flitser af (een lichtmeter is dan onontbeerlijk!!). Flits! De eerste foto. Hmmm, dacht ik, twee passen naar links, want zo kan ik een boom in de verte buiten het frame houden. Ik ging weer op mijn hurken zitten. Flits! Hebbes! De bovenstaande foto is letterlijk het tweede shot. Ik had wat ik wilde hebben en de rest van de avond kon ik vrij shooten. Relaxed!

Anna

She's a looker. Exposure: 1/80 sec @ f/5,0 ISO 100, 70mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten.

Dressed for the occasion. Exposure: 1/200 sec. @ f/7,1 ISO 400, 70 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergoten.

Natural beauty. Exposure: 1/200 sec @ f/2,8 ISO 400, 70 mm, natural light (no flash). Klik om te vergroten.

Janneke

"Is het goed als mijn vriendin ook in haar galajurk komt, dan kun je haar gelijk ook fotograferen?" Tuurlijk is dat goed! "Als zij een "Release" wil tekenen én teken-bevoegd is, vind ik het prima." Janneke ging dus mee in haar galajurk:

Ay ay eyes. Caramba! Exposure: 1/200 sec @ f/8,0 ISO 400, 70 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten. 

Flash back. Exposure: 1/80 sec @ f/2,8 ISO 800, 70 mm, natural light (no flash). Kik om te vergroten.

Pearly whites. Exposure: 1/80 sec @ f/2,8 ISO 800, 70 mm, natural light (no flash). Kik om te vergroten.

Pomp

Na een serie waarin zowel Anna als Janneke poseerden op de brug bij de ruïne, en een funshoot samen (Charlie's Angels), verhuisden we naar de dorpspomp. De hoge hakken werden tijdelijk voor gympies verruild, want kasseien en stiletto's gaan niet samen, dat weet iedereen. Het werd stilaan donker en de lampen op het pleintje werden ontstoken. Tijd voor wat sfeerplaatjes.

Friends. Exposure: 1/80 sec @ f/5,0 ISO 400, 60 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten.

Red temptation. Exposure: 1/25 sec @ f/4,5 ISO 400, 46 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten.

Red temptation. Exposure: 1/25 sec @ f/4,5 ISO 400, 46 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten.

At night's end. Exposure: 1/80 @ f/5,0 ISO 400, 70 mm, flash fired off camera right. Klik om te vergroten.

Time to go

We zaten nog vol ideeën, maar de tijd zat erop. Na twee uur shooten hadden we ruim voldoende foto's om uit te kiezen. Bovendien hadden we afgesproken op tijd thuis te zijn en afspraak is afspraak. Licht bepakt met statieven, flitsers en modieuze damestasjes slenterden we weer richting auto. We hadden fun gehad! En mooie foto's gemaakt, vind je ook niet?

Tip

Wees niet verlegen wanneer voorbijgangers stoppen en even willen kijken wat er gebeurt. Je kunt je voorstellen dat niet iedereen dagelijks ziet hoe dat nu gaat, een fotoshoot. Zwaai even, of steek je duim op. Vaak krijg je dan een glimlach terug, of volgt er een (kort) praatje. Als fotograaf ben jij degene die laat zien dat het helemaal niet gek is dat er op zo'n mooie lokatie foto's worden gemaakt. Be confident.

Door: Maik Jansen

 

Vergeet niet je aan te sluiten via de nieuwsbrief en blijf Facebook checken, peeps. Ik zie graag jullie mooiste foto's tegemoet in de Peepsshow (members only). Cheers! 

Enneh, gebruik onderstaande mogelijkheden om deze blog te delen met je vrienden! Cheers!