Terug in de tijd. Een foto uit het archief. Een herinnering terug op het netvlies. Op 'Vergeelde Vrijdag' komt een oude foto weer tot leven.

In dit geval een foto van de vlonder in de achtertuin. Mijn aller- aller- allereerste RAW file ever! Ik schoot deze plaat op de dag dat mijn D7000 body EN mijn Sigma 70-200 2.8 met de post bezorgd werden. En ik had haast. Want ik wilde direct aan de slag! Ik had zo'n haast dat het me nog nét lukte de belichting op M (manual/handmatig) te zetten en te meteren voor het licht. Toen ik bij een sluitertijd van 1/1000 uit kwam, begon ik maar eens met het knijpen van de lensopening. Pas bij f 7.1 kreeg ik het voor elkaar juist te belichten. Wat een raar toestel! Wat een rare lens! Er leek iets niet te kloppen. Deze waarden kende ik niet van mijn Bridge camera (Nikon P510).

Waar kan ik mijn ISO regelen? Dat kon ik zo één, twee, drie niet vinden! Er zat wel een knopje op aan de achterkant, maar dat werkte niet zo één, twee, drie. En ik had géén zin om de gebruiksaanwijzing door te spitten. Die kon ik in mijn haast ook niet zo één, twee, drie doorbladeren. Ik wilde foto's maken!

Dus één, twee, drie... hoppa. Klik! En nog eens klik!

 

Mijn eerst RAW opname.

Niet veel later kwam ik erachter hoe het zat: de D7000 camera koos zélf de ISO waarden. In dit geval 2000. Die stond ergens in het menu op 'auto'. Had ik dat in mijn haast tóch nog zo één, twee, drie -binnen vijf minuten- gevonden.