Zwart-wit

Vroeger, toen alles nog zwart-wit was, de fotocamera's nog op (film)rolletjes liepen, de flitsers nog geen batterijen vraten en ISO nog ISA was, had je geen keus; foto's waren zwart-wit punt. Maar dat is al heel lang geleden. Heel lang. 

Tegenwoordig maakt iedereen kleurenfoto's. Iedereen, behalve mensen met een beetje gevoel voor fotografie. Die maken ook weleens zwart-wit foto's.... En die doen dat bewust. Omdat ze merken dat de kleur afleidt van de essentie. Ben je nog een beetje nostalgisch aangelegd, dan kan het zijn dat je kiest voor Sepia. Maar dat is toch echt een beetje uit. Tenzij de opdrachtgever dat mooi vindt. Maar dan is het niet jouw keuze, maar die van de klant.

Grappig ook zijn de filters die je tegenwoordig in elk fotoverwerkingsprogramma vindt. En op je telefoon wanneer je je bezig houdt met Instagram. Kleuren vergelen, verblauwen, verpaarsen en vergroenen. Contrasten en namaakfilmkorrel (iets wat je vroeger moest aanvaarden bij hogere ASA film) verschijnen allemaal op je scherm. Analoge gebreken worden digitaal nagebootst. En daarmee maak je een hartstikke nieuwe foto oud. Mooi!? Tsja, iedere gek zijn gebrek.  

En zo heeft iedereen zijn voorkeur. Jouw voorkeur zal niet altijd dezelfde zijn als die van mij. Dat maakt mij uniek. En jou ook. Helemaal lachen is natuurlijk dat je van voorkeur kunt veranderen. Meestal doe je dat geleidelijk. Met de mode mee en de vooruitgang in techniek. En dus maakt iedereen tegenwoordig kleurenfoto's. Iedereen, behalve..... 

En ik? Ik maak soms van een kleurenfoto een zwart-wit exemplaar.  Omdat dat mijn voorkeur is bij die foto.

Welke foto vind jij mooier? Let me know! 

 

Kleur

Zwart-wit