Stilte op de set...

Enzo op het telefoonbankje.

Enzo op het telefoonbankje.

Soms heb ik zo'n zin om te fotograferen... dan moet het ook! Het creatieve proces, het opbouwen, het shooten en bewerken.... I love it.

Natasja en ik waren onlangs op de vrije markt in Cuijk op zoek naar een antieke telefoon die mooi zou passen op het telefoonbankje wat bij ons in de hal staat (ook een fotografie-rekwisiet voor een shoot die ik in mijn hoofd heb).

Terwijl we dwaalden door de verkoophallen, vroeg ik Natasja uit te kijken naar items die een bepaalde "stilte" hadden. Dit is het thema van de expositie van een locale fotoclub. We vonden een oude viool, zonder snaren.... 

 


De setup

Om de viool een interessante achtergrond te geven, wilde ik gebruik maken van mijn rookmachine. Dat kon uiteraard in de studio, of in de woonkamer, maar dan zou ik telkens zo lang moeten wachten voor de rook weer optrok. Ik besloot daarom in de tuin te fotograferen. Het was bijna windstil en buienradar vertelde me dat ik iets meer dan een uur de tijd had. 
De setup vind je hieronder. 

Setup van links naar rechts: tripod met D810 voorzien van de 70-200 mm op manual focus, bekabelde afstandbediening en skyport trigger voor de studioflitser. Deze staat met een standaard reflector met grid op de tweede standaard. Vervolgens een boomstand waaraan de viool hangt aan een vislijn. Daarachter staan twee reportageflitsers in slave mode (ze zien de flits van de Elinchrom en flitsen dan mee). Deze verlichten de rook van achteren. Op de twee tuintafeltjes staat de rookmachine die de rook voor de opvouwbare achtergrond blaast. Deze hangt in twee standaarden die erachter staan. De opnamen zijn gemaakt bij 1/200 sec @ f/18, ISO 100 om het omgevingslicht weg te drukken.

Resultaten

Ik ben erg benieuwd welke foto je het mooist vind en of jouw keuze overeenkomt met mijn persoonlijke voorkeur. Daarom wil ik je vragen hieronder het nummer van de foto achter te laten die jou het meest aanspreekt.


Fototip

Meten is weten, gebruik dan ook een lichtmeter voor dit soort opstellingen. Door het omgevingslicht reflectief te meten (18% grijs) en vervolgens 4,5 stop onder te belichten, ontstaat er een zwarte achtergrond. De sluitertijd staat vast op 1/200 sec, zodat de Skyport trigger de tijd heeft om de studioflitser aan te sturen. Het onderbelichten gebeurt dus door je lensopening te verkleinen (hier f/18). Omdat het daardoor donker wordt in je camera, moet de output van de studioflitser hoog ingesteld worden om de viool netjes te belichten (4,5 stops hoger dan het omgevingslicht, reflectief gemeten). Dit controleer je vervolgens door de flits met opvallend licht te meten. Hiervoor heb je beslist een lichtmeter nodig met zo'n wit bolletje (dome).


Your votes please

Geef je stem *
Vink één mogelijkheid aan: