Zwartwit

Denk niet zwart, denk niet wit? Ikke wel. Al helemaal wanneer ik een draaimolen zie. De mooiste foto die ooit van mijn jeugd gemaakt is, is in zwartwit. Ik zat als manneke van een jaar of vijf op een grote Harley Davidson in de draaimolen. Er was al wel kleurenfilm te koop, maar daar moest je camera dan ook mee om kunnen gaan. Vandaar dat een deel van mijn fotogeschiedenis in monochroom wordt weergegeven.

Contact

Het jongetje in de draaimolen bleef zich telkens omdraaien wanneer ik wilde afdrukken. Na twee rondjes zag ik het verhaal, namelijk het contact van twee generaties mannen (met dezelfde pet op). Ik maakte een kleine hercompositie naar links en het volgende rondje kon ik dit beeld vastleggen:

Deze foto stond in de krant afgelopen woensdag.

Fototip

Journalistieke fotografie draait om timing. Je wil een verhaal vastleggen en dus moet je anticiperen op wat er komen gaat, anders ben je te laat met afdrukken. Een zichzelf repeterende context zoals een draaimolen is een perfecte plek om dat anticiperen te oefenen. Op sommige plaatsen zie je telkens het zelfde patroon. Denk aan het afrekenen in de haringkar of het springen van de motorcrossers op een circuit. Wanneer je deze patronen ziet, wordt fotograferen een stuk gemakkelijker. Bepaal je compositie, pre-focus en wacht op de volgende herhaling van het patroon.

Succes,

Maik