De Giro door Maas en Waal

Je bent fotograaf en er komt een internationale club wielrenners door het mooie landschap waar je je thuisvoelt: Maas en Waal. Natasja en ik stapten dus zelf ook op de fiets en reden naar Batenburg om daar een mooi plekje op de dijk te zoeken. Ter voorbereiding had ik de avond ervoor naar Google Maps zitten staren. Waar staat de zon bij de passage van de renners? Welke plek is interessant? Hoe kan ik laten zien wáár de renners fietsen en context geven aan de beelden? Dat soort dingen spelen dan door je hoofd.

De zon

Echt wel een probleem, want er was nergens een plek waar niet tegen de zon in gefotografeerd kon worden. De renners zouden namelijk komen aanfietsen vanuit het westen, dus met de zon schuin in de rug en de schaduw in het gezicht. Een flits werd onvermijdelijk om dat contrast enigszins te beperken. Ik koos voor een reportageflitser. Ik had graag iets krachtigers meegenomen, maar het flitsen moest uiteraard gebeuren zónder de renners te verblinden en dus voldeed de SB-910 (zonder kapje en meezoomend met de lens).

Batenburgse kerk

Ik houd ervan beelden weer te geven in een herkenbare omgeving. Dan zoek ik naar de achtergrond en wacht tot de hoofdpersonen het beeld in komen. De kerk van Batenburg, gelegen bovenaan de dijk, vormde zo'n herkenbaar punt. Natasja en ik wandelden een stukje van het publiek vandaan, zodat we vrij zicht hadden op de kerk en de renners die zouden komen. Daar wachtten we in het heerlijke zonnetje op de karavaan. Intussen checkte ik mijn instellingen. Deze waren als volgt:

Sluitertijd: 1/2000 seconde (ik wilde de actie absoluut bevriezen)
Diafragma: f/4,5 (een redelijke scherptediepte om mezelf wat marge te gunnen)
ISO: 200 (nodig voor de gekozen sluitertijd en diafragma én voor de snellere herlaadtijd van de flitser).
Focuslengte: tussen 200 en 70 mm met een sterke voorkeur voor 70 mm ivm de beperkte reikwijdte van de flitser.

Resultaten

Hieronder heb ik enkele resultaten geplaatst. Uiteraard heb ik meer foto's, maar op een gegeven moment worden het plaatjes van wielrenners en nóg meer plaatjes van wielrenners. Dat wordt saai, dus de rest heb ik weggelaten. Oók de testfoto's die Natasja en ik van elkaar maakten. Die foto's kunnen jullie op Facebook vinden.

Wie van jullie heeft ook aan de kant gestaan? Dát lijk mij nou leuk om te horen!

Groetjes,

Maik