Bijna vakantie

Wat een drukke tijd is dat. Het einde van een schooljaar. Alle deadlines moeten worden gehaald. De laatste repetities worden nagekeken en de cijfers ingevoerd. Allicht zijn er een paar leerlingen die je achter de broek aan zit om dat laatste verslag in te leveren. Na de rapportvergaderingen volgen traditioneel nog de sport- en activiteitendagen. Dat is dan weer een mooie gelegenheid om wat foto's te maken.

Graffiti

Gisteren heb ik meegeholpen bij de workshop 'graffiti'. Hieronder twee beelden van de cursusleider. Van het ontwerp in het klaslokaal naar het uiteindelijke product, buiten gespoten in het fietsenhok (met matige verf op zijn best..... drup, drup).

Design. Exposure: 1/124 @ f/3,2 ISO 400, 85mm

Product. Exposure: 1/60 sec @ f/5,0 ISO 400, 70mm

Zelfverdediging

Vandaag waren de tweedeklassers aan de beurt voor hun activiteit. De cursusleiders lieten zien hoe het moet (zwarte band karate). De fotografie was uitdagend, omdat de actie bij het beperkte licht in de gymzaal vroeg om een redelijk snelle sluitertijd. Ik wilde niet flitsen om de 'flow' van de oefeningen niet te verstoren. Hier kwam dus de oude vertrouwde Nikkor 35mm, 1,8G, vanwege de grote lensopening, weer eens goed van pas.

Cooperation exercise  with a tennis ball. Exposure: 1/250 @ f/2,0 ISO 800, 35mm

Kick it! Exposure: 1/250 @ f/1,8 ISO 800, 35mm

In deze laatste foto zie je dat de sluitertijd de snelle trap niet geheel bevriest. Er blijft beweging zichtbaar. Onder deze omstandigheden is dat niet geheel te voorkomen. De vraag is of je dat zou willen. Ik vind de bewegingsonscherpte in deze foto juist het belangrijkste kenmerk, samen met de beweging van de paardenstaart. 

 Intussen ben ik druk bezig hard de afgrond in te rennen die 'vakantie' heet. 

Dossiers en rapporten

Er liggen nog heel wat klusjes te wachten voor de vakantie dan echt kan beginnen. De dossiers moeten nog worden bijgewerkt en de rapporten liggen inmiddels klaar om uitgedeeld te worden. Het lokaal en het postvak moeten nog opgeruimd worden, evenals de laden in mijn bureau. Maar dat is voor morgen gepland. Vandaag doe ik niks meer! Behalve barbecuen bij een collega die een klassenfeestje heeft....

Tip

Gebruik je focus-punten die niet in het centrum liggen voor het vastleggen van actie bij weinig licht. Omdat het diafragma in zulke omstandigheden vaak volledig open staat (hier f/1,8) is de scherptediepte klein en loop je een grote kans dat de beelden onscherp zijn. Wat ik daarnaast gebruik is het 'pre-focussen'. Hierbij bepaal ik waar ik scherpte wil en anticipeer op de actie. Dat doe ik door de sluiterknop half in te drukken om scherp te stellen op een van de sporters en vervolgens te wachten en af te drukken op het actiepunt. Probeer maar eens.


Prettige vakantie iedereen!!

Door: Maik Jansen