Outdoor setup

In dit artikel wil ik jullie laten zien welke setup ik vaak gebruik wanneer ik buiten fotografeer. Onder de foto lees je er meer over.

Asisstente

Hier zien we Naomy die optreedt als assistente, terwijl ik een foto van haar vriend Ramon maak. Ze houdt een eenbeenstatief vast waarop ik een LumoPro LP180 heb gemonteerd. Deze flitser is voorzien van een Rogue Flashbender. De gebruikte trigger is een Cactus V5. Wanneer je op de foto klikt, zie je onder aan het statief een vork die in de grond geprikt kan worden. Deze kun je in hengelsportwinkels kopen: ze zijn bedoeld voor het vastprikken van een visparaplu. Hier maak ik er handig gebruik van tijdens het fotograferen. De ondergrond van deze berm bestond echter uit harde klei zodat de pinnen niet voldoende in de grond kwamen.

Lichtbalans

In het harde zonlicht hebben we de schaduw onder de bomen opgezocht. Hierdoor verdwijnen de harde schaduwranden die de zon anders in het gezicht van Ramon had veroorzaakt. Kijk maar naar Naomi. Zij is donkerder dan de achtergrond. Ze staat in de schaduw. Ramon wordt wél goed belicht. Dat is het bewijst dat de flitser goed ingesteld staat. Dit doe je door eerst een goede instelling te kiezen voor de achtergrond. Vervolgens pas je het flitslicht daarop aan. Hier wordt de achtergrond goed belicht bij een sluitertijd van 1/200 sec en een diafragma van f/9 (ISO100). Dat betekent dat ik de output van de flitser zo regel dat deze een flitskracht heeft van f/9 op het gezicht van Ramon. Hiervoor gebruik ik een Sekonic L-758D Digital Master Lichtmeter. Eventueel kan ik de achtergrond verduisteren door het flitslicht te verhogen naar f/11. De lensopening van de camera wordt dan ook op f/11 gezet. Hierdoor wordt het model juist belicht, maar de achtergrond met een stop onderbelicht.

Fototip

Kijk of er in je budget ruimte is voor een lichtmeter. Ze zijn absoluut noodzakelijk voor het goed belichten met behulp van flitsers. Met een meter wéét je wat je doet in plaats van te 'hannesen' terwijl je model onrustig wordt.

Succes,
Maik