Viewing entries in
Newspaper

Reflectie

Reflectie

Op hoogte

"Klim maar in de cabine", zei ik, en meteen daarna: "oeps, dat is wel érg hoog." 

Kortom, we hadden een trap nodig. Gelukkig konden we die er zo bij pakken. En daar zat ik: op de trap, de flitser op het statief. Door de buitenspiegels in beeld te betrekken, kon er een mooi beeldverhaal van maken.. Bij het checken op de achterkant van de #Fujifilm #XPro2, zag ik echter een hele heldere vlek: de flitser spiegelde ergens op. Maar waarop? Ik dacht snel na over de beste oplossing. Even wilde ik de trap afklimmen en de flitser verzetten, maar het kon nóg makkelijker. Ik vroeg Jos het rechterraam helemaal te openen. Flits! En dat leverde deze plaat op:

Jos Roelofs.jpg

Journalistieke Portretten

Journalistieke Portretten

Fotopublicaties in de krant

Het zijn er intussen heel wat: foto's die in de krant gestaan hebben. Vandaag heb ik ze eens allemaal op een hoop gegooid. Alle honderdtwintig.

pile_krant_medium.jpg

Vijftien maal Fujifilm

Vijftien maal Fujifilm

Fujifilm X-pro 2

Vijftien publicaties

Spiegelloze camera's zijn al een tijdje op de markt. Je kent ze van je telefoon. Op het scherm zie je rechtstreeks het beeld wat je sensor waarneemt. Ideaal, maar tot voor kort niet goed genoeg om professionele instellingen en kwaliteit te bieden. Uiteraard heb ik de ontwikkelingen op dit gebied gevolgd en zag met name Sony en Fujifilm voorsprong nemen, ten koste van Nikon en Canon.

Systeemcamera's worden nu zo goed, dat ze in professionele workflows terechtkomen. Met name fotografen die op locatie werken, laten hun zware spiegelreflexcamera en dito lenzen steeds vaker thuis. Zo verging het mij tenminste. Mijn Nikon D-810 levert nog steeds superieure beelden, maar de veel kleinere en lichtere Xpro-2 is op zijn minst voor vijfenzeventig procent van mijn werk meer dan goed genoeg. Voor bruids- en bedrijfsfotografie zet ik zonder twijfel mijn Nikon-systeem in. Maar inmiddels is de Fujifilm X-Pro 2 mijn dagelijkse camera geworden en functioneert ook op high-level shoots als tweede systeem.

Fujifilm XPro-2

Fujifilm

X-Pro 2

Gereedschap

Een camera is gereedschap waarmee een fotograaf zijn werk doet. Voor de ene klus gebruik je zwaarder materiaal dan voor de andere. De X-Pro 2 is de camera waarmee ik voor de krant op stap ga. Meestal voorzien van de 56 mm f/1,2 schiet ik de portretten die jullie in de Maas en Waler zien:

Editorial Portret

Editorial Portret

Wout en Jos

Kermis in Horssen

Het is bijna kermis in Horssen. Wanneer je in Maas en Waal woont, weet je wat dat betekent: een groot feest waar je bij moet zijn geweest. De organisatie ligt vanaf dit jaar bij Wout en Jos. Zij aanvaardden een enorme taak en dus mogen ze wel even in het zonnetje gezet worden! 

Behind the scenes

Hieronder geef ik even de ruimte aan een set-up die ik regelmatig gebruik op bewolkte dagen. De flitser is voorzien van een opvouwbare beauty-dish. Deze doet prima zijn werk en creëert zacht licht waarvan ik de sterkte regel door een radiotrigger op mijn camera. Omdat alles licht van gewicht is en er geen kabels nodig zijn, kan ik makkelijk en snel van scene te wisselen en zo de redactie voorzien van gevarieerde beelden.  

 

Vanwege zijn lichte trui staat Wout van het licht weggedraaid.

Vanwege zijn lichte trui staat Wout van het licht weggedraaid.

Flitser: Nikon SB-910
Beauty Dish: Roundflash
Radio Trigger: Pixel King Pro

Editorial Portrait

Comment

Editorial Portrait

Lothar Ulknudel bij de feesttent

Na regen komt zonneschijn

Zaterdag 9-9-2017. Het was bar. Heel bar. De weergoden waren de vrijwilligers in het Gelderse Afferden niet gunstig gezind. Met bakken stortte de regen naar beneden, terwijl de tent vorm kreeg. Er werd met vereende kracht samengewerkt door mannen met modderschoenen. Precies om vier uur in de middag werd het doel van de dag gehaald en ontving iedereen dankbaar zijn welverdiende pilsje. En toen brak ineens tóch nog de zon door. Samen met Lothar nam ik even afstand, zodat hij zo trots als een pauw het resultaat van de noeste arbeid kon laten zien. Nog een week te gaan tot het feest der feesten.

Lothar Ulknudel voor de feesttent

De storm

Woensdag 13-9-2017. Een flinke najaarsstorm, de eerste van het jaar, raast door het land. De tent houdt het niet tegen het natuurgeweld en stort in. Vanuit de hele streek leeft men mee. En het blijft niet bij bemoedigende woorden. Er worden daden aan toegevoegd. De groep vrijwilligers groeit en gaat met enorme energie aan de slag. Binnen een etmaal werd de achterstand weggewerkt. Petje af voor iedereen die daaraan heeft bijgedragen!

 

 

Comment

Editorial Portret

Editorial Portret

Wouter in zijn studio

Kopje koffie? Graag! Ik ben bij Wouter, muzikant in hart en nieren. Terwijl hij in gevecht is met het koffiezetapparaat (de bonen zijn op), praten we over de band waarin hij als zanger de rol vertolkt van Alice Cooper: Cooper’s Nightmare. Ik vertel hem over mijn verleden als rockgitarist en de toon is gezet. De koffie inmiddels ook.

We moeten moeite doen om los te komen van het gesprek. Er zijn zoveel herkenbare situaties te delen, maar er moet nog gewerkt worden. Op naar de muziekstudio, waar zijn synthesizer staat en de computers om mee te componeren. Terwijl ik mijn standpunt bepaal en het licht klaarzet, ruimt Wouter nog snel wat op.

Studio

Licht

Aan of uit? Vraagt Wouter. Ik vind meerder lichtbronnen spannend en dus wil ik ze aan laten. We verplaatsen alleen de bureaulamp van het bureau naar de tafel links. Deze vult mooi wat schaduw in dat wordt veroorzaakt door mijn flitser die rechts hoog op het lampstatief staat. In het bovenstaande beeld zie je de duidelijke signatuur van een beautydish. Het is echter niet de gebruikelijke "schaal" van Elinchrom. Die heb ik thuis gelaten. Vandaag werk ik ultralicht met een opvouwbare beautydish en een reportageflitser. Zoveel power heb ik immers toch niet nodig, binnen. Alles past zo lekker comfi in mijn cameratas. Behalve het lampstatief.

Resultaat

Thuis selecteer ik drie foto's, bewerk ze en stuur ze naar de redactie. Ik hou ervan om keuzes te hebben en dus geef ik die ook aan de redacteuren. De volgende foto werd geplaatst:

Editorial Portrait

Kerkklok

Kerkklok

Afferden Gelderland

Eergisteren kreeg ik het de vraag of ik zou willen fotograferen bij het naar beneden takelen van de kerkklok in Afferden. Natuurlijk wilde ik dat. En vanochtend stonden we met een druipneus en de handen in de zakken onder aan de kerk te buurten toen we te horen kregen dat het nog wel even ging duren. Ach ja. Een kopje koffie en een uur later kwam de klok zonder noemenswaardige moeilijkheden alsnog aan de takel naar beneden. Hieronder vinden jullie enkele foto's

 

We can do it

We can do it

Iconische Plaat

behind the scenes.

We Can Do It! is de naam van een Amerikaanse propagandaposter uit de Tweede Wereldoorlog. J. Howard Miller (1918-2004) was als grafisch ontwerper verantwoordelijk voor de vervaardiging ervan. Hij ontwierp de poster in 1943 voor de Amerikaanse elektromaatschappij Westinghouse Electric Company, die de poster gebruikte om de moraal op de eigen werkvloer te verbeteren.

Internationale Vrouwendag

De Maas & Waler vroeg me in het kader van internationale vrouwendag een foto te verzorgen voor op de voorpagina met als concept een portret zoals de "We can do it" poster. Hieronder staat het resultaat van de samenwerking met de redactie (Chantal Roest) en modellen Marjolijn Desmet (links) Tanisha Sjardijn (rechts). 

@ maikjansen.com

Natuurlijk portret

Natuurlijk portret

Integratie in Maas en Waal

Hoewel ik inmiddels zo'n zeventien jaar in Maas en Waal woon, vind ik het telkens weer prettig nieuwe mensen uit deze prachtige streek te ontmoeten. Mijn fotografie voor de Maas en Waler helpt me daarbij. Zo kom ik nog eens ergens en leer ik mijn eigen omgeving beter kennen.

Onlangs mocht ik Gerrit Kistemaker fotograferen in zijn voormalige boerderij te Horssen. Wát een hartelijke man is dat. En wat kan hij vertellen! Over vroeger, over Horssen en over zijn carrière als acteur en regisseur. Terwijl het interview door Elly Hagen in de afrondende fase belandde en we gedrieen aan het keuvelen raakten, overwoog ik mijn opties. Lees onder de foto verder.

Portret Gerrit Kistemaker

Karakterlicht

Op het moment dat Elly afscheid nam, besloot ik dat mijn flitser in de tas zou blijven. Het diffuse licht dat via het raam zijn woonkamer binnenviel, paste perfect in het karakterplaatje dat ik intussen van Gerrit had gevormd. Zijn ontwapenende persoonlijkheid werd erdoor belicht. Ik gebruikte een open diafragma, zodat zíjn open blik los zou komen van de achtergrond en de focus zou vormen in het plaatje. 

Een ander teken is in de achtergrond aanwezig.

Wat zegt die boekenkast jou?

Brandrode runderen

Comment

Brandrode runderen

Moringerwaard

Het had gesneeuwd. Het landschap was prachtig wit en vormde een winters decor voor deze fotoserie met Chris van Rossum. Ik zocht hem voor de Maas en Waler op om hem bij zijn geliefde brandrode runderen in de Moringerwaard te portretteren. 

Klik om te vergroten:

Klik hier voor het artikel in de Maas en Waler.

Comment