Viewing entries in
Environmental portrait

Editorial Portret

Editorial Portret

 

Jan op zijn motor

We spraken af bij de molen in Afferden (Gelderland). Handig, want van daaruit was het maar een stukje naar de dijk. Hij met zijn motor. Ik met mijn rolkoffers vol fotospul. Bovendien kon de molen mooi in de achtergrond betekenis geven aan de locatie. De wolken, doorkruist met harde hoogspanningslijnen, maken het decor kompleet:

Portret met motor

Resultaat

Bovenstaande foto is mijn favoriet, maar vanwege de verhouding van het aan te leveren beeld, moest ik een standpunt innemen waardoor de molen iets meer naar het midden van het frame zou komen. Door gebruik te maken van een groothoeklens, kon ik de molen wat meer afstand geven. Anders zou deze concurreren met Jan op zijn motor. Ik gaf het portret zo ook meer diepte. 

De keuze van de redactie viel op deze plaat:

Man, machine, molen

Editorial Portret

Editorial Portret

Wout en Jos

Kermis in Horssen

Het is bijna kermis in Horssen. Wanneer je in Maas en Waal woont, weet je wat dat betekent: een groot feest waar je bij moet zijn geweest. De organisatie ligt vanaf dit jaar bij Wout en Jos. Zij aanvaardden een enorme taak en dus mogen ze wel even in het zonnetje gezet worden! 

Behind the scenes

Hieronder geef ik even de ruimte aan een set-up die ik regelmatig gebruik op bewolkte dagen. De flitser is voorzien van een opvouwbare beauty-dish. Deze doet prima zijn werk en creëert zacht licht waarvan ik de sterkte regel door een radiotrigger op mijn camera. Omdat alles licht van gewicht is en er geen kabels nodig zijn, kan ik makkelijk en snel van scene te wisselen en zo de redactie voorzien van gevarieerde beelden.  

 

Vanwege zijn lichte trui staat Wout van het licht weggedraaid.

Vanwege zijn lichte trui staat Wout van het licht weggedraaid.

Flitser: Nikon SB-910
Beauty Dish: Roundflash
Radio Trigger: Pixel King Pro

Editorial Portrait

Comment

Editorial Portrait

Lothar Ulknudel bij de feesttent

Na regen komt zonneschijn

Zaterdag 9-9-2017. Het was bar. Heel bar. De weergoden waren de vrijwilligers in het Gelderse Afferden niet gunstig gezind. Met bakken stortte de regen naar beneden, terwijl de tent vorm kreeg. Er werd met vereende kracht samengewerkt door mannen met modderschoenen. Precies om vier uur in de middag werd het doel van de dag gehaald en ontving iedereen dankbaar zijn welverdiende pilsje. En toen brak ineens tóch nog de zon door. Samen met Lothar nam ik even afstand, zodat hij zo trots als een pauw het resultaat van de noeste arbeid kon laten zien. Nog een week te gaan tot het feest der feesten.

Lothar Ulknudel voor de feesttent

De storm

Woensdag 13-9-2017. Een flinke najaarsstorm, de eerste van het jaar, raast door het land. De tent houdt het niet tegen het natuurgeweld en stort in. Vanuit de hele streek leeft men mee. En het blijft niet bij bemoedigende woorden. Er worden daden aan toegevoegd. De groep vrijwilligers groeit en gaat met enorme energie aan de slag. Binnen een etmaal werd de achterstand weggewerkt. Petje af voor iedereen die daaraan heeft bijgedragen!

 

 

Comment

Editorial Portret

Editorial Portret

Harry en de grasmaaier

Daar staan we dan, lekker in de schaduw. Ik zoek naar een passende beeldhoek en perspectief om vervolgens te bepalen welke lens dat voor elkaar krijgt. Even later staat ook mijn flitssysteem op het statief en is het licht ingemeten. We zijn klaar om te fotograferen! 

Harry gaat netjes op het Platanenblad staan wat ik heb neergelegd om zijn plek te markeren. Ik tuur door de zoeker...... en dan stuitert er een ijverige buitendienstmedewerker met zijn maaimachine het plantsoen in. Telkens cirkelt hij om ons heen en ik schiet lachend om de komische situatie mijn foto's op het moment dat hij weer even het beeld verlaat. Behalve deze, voor de gein genomen om me te herinneren aan de onwerkelijke ontmoeting:

Cirkel

Uiteraard laten we ons niet wegjagen. Ik knik vriendelijk naar de man op de machine en denk bij mezelf dat er vast verderop nog een veldje is dat hij eerst even kan gaan maaien. Ik blijf in contact met Harry en laat hem weten dat we niet weggaan tot we tevreden zijn. Het duurt maar even en het lawaai verplaatst zich. Om ons heen is het gras kort genoeg, blijkbaar. Een minuutje later heb ik mijn shot en kan opruimen. Samen keuvelend wandelen we naar mijn auto, een cirkel ongemaaid gras achter ons latend.

Resultaat

Editorial Portret

Editorial Portret

Wouter in zijn studio

Kopje koffie? Graag! Ik ben bij Wouter, muzikant in hart en nieren. Terwijl hij in gevecht is met het koffiezetapparaat (de bonen zijn op), praten we over de band waarin hij als zanger de rol vertolkt van Alice Cooper: Cooper’s Nightmare. Ik vertel hem over mijn verleden als rockgitarist en de toon is gezet. De koffie inmiddels ook.

We moeten moeite doen om los te komen van het gesprek. Er zijn zoveel herkenbare situaties te delen, maar er moet nog gewerkt worden. Op naar de muziekstudio, waar zijn synthesizer staat en de computers om mee te componeren. Terwijl ik mijn standpunt bepaal en het licht klaarzet, ruimt Wouter nog snel wat op.

Studio

Licht

Aan of uit? Vraagt Wouter. Ik vind meerder lichtbronnen spannend en dus wil ik ze aan laten. We verplaatsen alleen de bureaulamp van het bureau naar de tafel links. Deze vult mooi wat schaduw in dat wordt veroorzaakt door mijn flitser die rechts hoog op het lampstatief staat. In het bovenstaande beeld zie je de duidelijke signatuur van een beautydish. Het is echter niet de gebruikelijke "schaal" van Elinchrom. Die heb ik thuis gelaten. Vandaag werk ik ultralicht met een opvouwbare beautydish en een reportageflitser. Zoveel power heb ik immers toch niet nodig, binnen. Alles past zo lekker comfi in mijn cameratas. Behalve het lampstatief.

Resultaat

Thuis selecteer ik drie foto's, bewerk ze en stuur ze naar de redactie. Ik hou ervan om keuzes te hebben en dus geef ik die ook aan de redacteuren. De volgende foto werd geplaatst:

Editorial Portrait