Galaportret

Comment

Galaportret

Foto’s in je gala outfit

Het einde van de schooltijd, een nieuwe stap in de wijde wereld. Dat is een mooi moment om even bij stil te staan! Met een gaaf galaportret, bijvoorbeeld. Zó kan je herinnering aan deze tijd voor altijd bewaren!

Op locatie in Tiel

Op locatie in Tiel

Door een vriendelijke coaching ontstaan mooie poses in een prachtig belicht kunstwerkje.

In de studio te Dreumel

In de studio te Dreumel

Duur hoeft het niet te zijn. Vanaf €150 ontvang je een fine art afdruk op A4 formaat in een passe-partout van 30 x 40 cm. Dit is inclusief een fotoshoot van een uur, exclusief visagie. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden, zoals een hele middag shooten, inclusief visage, voor een foliobox zoals deze hieronder. All-in prijs: €500. Een tweede persoon betaalt slechts €100 (inclusief visagie en de hele middag shooten).

Deze foliobox bevat standaard vijf fotoafdrukken op A4-formaat in een passe-partout van 30x40 cm en is uitbreidbaar tot twintig stuks. Zo kun je telkens een andere foto op een standaard presenteren terwijl je de rest in deze prachtige box bewaard.
In de visagie

In de visagie

Comment

Cultuur snuiven

Comment

Cultuur snuiven

Museumbezoek

Vandaag was ik met de Lingeborgh in Amsterdam. Terwijl de hoofdstad zich opmaakte voor de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur, liepen wij het Rijksmuseum binnen. Het was leuk om dat eens te doen met een rondleiding! Ik kijk telkens weer met ontzag naar de meesters van de gouden eeuw. Na een regenachtige lunch (koffie en een tosti), bezochten we ook het Stedelijk Museum waar we getrakteerd werden op modernere kunst. Natuurlijk had ik mijn camera bij me om het kort samen te vatten:

musea_Maik_Jansen_Fotografie-1.jpg
 

Comment

Vrijheid moet je vieren

Comment

Vrijheid moet je vieren

‘DE STOOTTROEPER
MOEDIG IN DE STRIJD
EN MET BELEID
DEN VADERLAND GETROUWE.’

Monument en Kapel Stoottroepers

 

Onlangs was ik voor de Maas en Waler met mijn camera op pad voor een portret van John Plamont bij het ereveld en monument van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Hier maakte ik o.a. deze twee foto’s. Ze inspireerden me tot het schrijven van het onderstaande blog, waarin ik kort heb beschreven welke betekenis het herdenken en het vieren op 4 en 5 mei voor mij heeft.

John Plamont bij het monument voor het regiment Stoottroepen

En voor de poort van de Stoottroeperskapel

 

Herdenken

Wanneer ik besef hoeveel mensen hun leven gaven in de strijd tegen onderdrukking, dan kan ik hen alleen met dankbaarheid herdenken. Maar ik vergeet onze veteranen niet. Ook zij dragen wonden die ze opliepen ter bescherming van vrede en veiligheid in Nederland en ver daarbuiten. Ik denk aan de geallieerden, de helden van het verzet en de stoottroepers die meevochten in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog, maar ook aan alle militairen die daarna namens ons uitgezonden werden naar alle delen van de wereld. Ik heb respect voor hen die dienden.

Ik sta op 4 mei om 20.00 uur stil bij mijn vrijheid.

 
 

Vieren

Wanneer ik stilsta bij de ellende die oorlog brengt en me realiseer dat ik dankbaar mag zijn voor de vrede, voel ik me verplicht deze ook vieren. Door het vieren van de vrijheid erkennen we immers haar waarde. We laten zien dat het ons niet onverschillig laat. Daarnaast vind ik het belangrijk dat deze boodschap wordt doorgegeven. In het dagelijkse leven ligt onderdrukking immers op de loer. In een groter nationaal en internationaal verband ook. De vrijheid om te zijn wie je bent en jezelf ook zodanig te uiten is een zwaar bevochten recht dat ook vandaag nog bewaakt én gevierd moet worden.

Hoe vier jij jouw vrijheid op 5 mei?

 

Comment

Winterportret

Comment

Winterportret

In de fotostudio te Dreumel


Original Studio Portrait

Original Portrait

Studioportret

Final Image

Final Image

Added effects enhance the intended mood.

 

Context

Een lastig dingetje in de studio is het geven van context in het beeld. Je kunt een mooie warme capuchon opzetten en een sjaal aandoen. De kouwelijke blik past bij de kleur van de ogen. Maar het ís niet koud in de studio. Sterker nog, de temperatuur is aangenaam en het model moet snel de warme kleding weer verwisselen voor iets luchtigs.

 

Photoshop

Gelukkig is er Photoshop. Daarmee is de sfeer verder op te bouwen. Hiervoor gebruikte ik een winters landschap dat ik met bevroren tenen maakte toen er daadwerkelijk sneeuw lag. Het werd door mij vervaagd en in de achtergrond gezet.

Op de voorgrond nog een sneeuweffect, de kleuren nog wat blauwer en kouder en klaar is Kees.

Comment

Travelling Tulip

Comment

Travelling Tulip

Een traktatie onderweg

Fujifilm GFX50R & Fujinon GF 45mm F2.8 R WR. Belichting: 1/125 s @ f/11 ISO 200

 

Naproductie

Vandaag had ik in de studio gewerkt voor een zakelijke klant: het vrijstaand maken van personeelsportretten. Dat betekent dat de portretten digitaal worden uitgesneden uit de achtergrond. Een nauwkeurig werkje. De foto’s waren al op een eerder tijdstip in de studio in Dreumel geschoten met mijn Medium Format camera. De bestanden zijn daardoor behoorlijk groot (45MB), maar daardoor ook op zeer grote formaten af te drukken. Als bijkomend voordeel kun je in Photoshop erg ver “inzoomen” op je werk en zijn de portretten met een grote nauwkeurigheid vrijstaand te maken.

 
 

Heen en terug

Op de heenweg had ik hem al gezien: een verdwaalde tulp stond in de wegberm. Even had ik de neiging om verderop te parkeren. Ik wilde er een foto van maken, maar omdat werk voor plezier gaat besloot ik door te rijden. Misschien had ik op de terugweg wel tijd om even te stoppen. En zo zat ik dus, toen ik aan het einde van de dag richting Horssen reed, op mijn hurken in het gras om deze compositie te maken. Fijn dat de lucht ook even mee wilde werken. De wolken verstrooien een gedempt licht over het landschap en versterken de dramatiek van deze verdwaalde tulp. Hopelijk vindt hij zijn bestemming nog.

 

Comment

Modeshow Ondernemers Druten

Comment

Modeshow Ondernemers Druten

Wat een mooie samenwerking

Modeshow Druten

Het was begonnen met regen in de morgen, vertelde de Drutense ondernemer en collega Stan van den Hurk, terwijl we aan de kop van de catwalk samen aan het kletsen geraakt waren. En wat een mooi weer was het nú. De zon scheen, hoewel er af en toe ook wel een wolkje voorbijdreef.

De muziek klonk en iedereen werd uitgenodigd om plaats te nemen. Het was warempel druk, in de Hogestraat te Druten! Jong en oud zaten en stonden samen lekker te keuvelen. Soms met jas, soms zonder. Het windje kan zo in maart af en toe nog wel even fris aanvoelen.

Er klonk applaus. De eerste modellen verschenen op de catwalk. Ik geef het je te doen, hoor. Best spannend om zo mooi mogelijk te lopen terwijl iedereen je aankijkt, op zo’n podium. De ondernemers van Druten mogen trots zijn op de dames en heren die dit wél gewoon doen. Top!

Het fotografeerde wel gemakkelijk zo, zonder flits en met lichte spullen. Op het moment dat ik dit schrijf worden de foto’s ingeladen in de computer. Misschien zullen er hier en daar wat schaduwrandjes onder de ogen verschijnen, denk ik, door de zon zo van boven. Nou en? De lente komt!

tip: reageer op Facebook met de namen van de deelnemers, zodat zij ook de foto’s kunnen zien.

 

UPDATE


Klik hieronder op “Like” als je dit leuk vindt en deel met je vrienden:

 

Comment

Beeldende Bruidsfoto

Comment

Beeldende Bruidsfoto

Bruidsreportage

Een bruidsreportage verloopt vooral spontaan, maar wordt wél door mij aangestuurd. De plaatsing van de handen, bijvoorbeeld, is in deze foto doelbewust gekozen. Zo creëer ik de lichaamstaal dat het beeld ondersteunt.

De bruid beroert de stoere schouder van haar bruidegom. Deze trekt zijn bruid wat naar zich toe met een voorzichtig geplaatste hand op haar onderrug. De aanraking is geruststellend. Zo worden zij één en zijn samen sterk.

Zonder een woord te zeggen, is het overduidelijk: zij is van hem, zoals hij van haar is. Samen staan ze in het licht en vormen een helder middelpunt. Het boeket ligt als een tijdelijk bloemenperk in het gras aan hun voeten.

Samen zullen ze het leven vieren. De liefde bindt hen in magere en in vette jaren. Wat is er mooier dan dat?

En ik mag dat fotograferen.

Wauw

Dit is een van mijn favoriete foto’s van Joep en Mariska die op Landgoed Huize Bergen te Vught trouwden.

 

Comment

Venus on Mars

Comment

Venus on Mars

Spelen met licht.

Tijdens mijn fotosessie in de studio speel ik graag met licht.

Ik start met een opstelling die sowieso werkt: een octabox als hoofdlicht, een stripbox met grid als accentverlichting en een beauty-dish die de achtergrond verlicht. Alles is met de lichtmeter ingesteld vóór de klant arriveert. Wanneer de eerste serie foto’s gemaakt is, begint voor mij het experiment, dus het spelen. Dan zet ik het hoofdlicht uit. Of ik zet de octabox op de achtergrond en de dish op het model. Zo creëer de portretten waarvoor men komt: ze zijn nooit hetzelfde, maar toch herkenbaar in stijl.

Het portret van Venus op Mars is ook zo ontstaan. Mijn tip hierbij is om de instellichten op je flitsers te gebruiken om te zien waar het licht terecht komt. Maak het shot, kijk naar het effect van elke flitser en pas deze aan. Vergeet niet ook je klant aan te sturen. Een beetje zus draaien, of een beetje zo maakt dat het licht nét goed valt.

Venus on Mars

Comment

Billboard Photography

Comment

Billboard Photography

Medium Format

Medium? Dat is niet waar je aan denkt wanneer je deze reclamezuil bekijkt. Deze is immers extra extra extra large!

Medium Format is dan ook niet van toepassing op de afmeting van het billboard, maar op de afmeting van de sensor waarmee ik dergelijke grote formaten foto’s kan leveren aan mijn klant.

Fotoshoot Medewerkers

Huisman ETECH gaf me de opdracht hun medewerkers te fotograferen voor een wervingscampagne. Voor de planners was het handig om de shoot in het bedrijfspand te doen. Daarvoor heb ik in mijn studio een los achtergrondsysteem staan dat in enkele minuten op locatie opgebouwd kan worden. Met behulp van een iPad kon de opdrachtgever live meekijken en de foto’s beoordelen. Een eerste selectie is dan vlot gemaakt. De foto’s werden vervolgens vrijstaand aangeboden, zodat de medewerkers op een willekeurige achtergrond geplaatst konden worden.

Trots

Wanneer ik over de A15 rijd en in de buurt van Tiel mag genieten van mijn werk, dan voel ik me trots. Het is een fijn gevoel dat ik bedrijven op zo’n grootse manier van dienst kan zijn!

Billboard
 
Billboard

Comment

GFX publicatie

Comment

GFX publicatie

De Maas en Waler

Voor de krant maak ik wekelijks een locatieportret, zoals deze hieronder. Meer dan een jaar maak ik daarbij gebruik van de X-serie camera’s en lenzen van Fujifilm. Zoals je in de vorige blog gelezen hebt, ben ik nu geheel overgestapt van Nikon naar Fujifilm.

GFX 50R & GF 110mm. Exposure:: 1/100s @ f/2.0 ISO800. Natural light.

GFX 50R & GF 110mm. Exposure:: 1/100s @ f/2.0 ISO800. Natural light.

Fujifilm GFX 50R

Dit is de eerste publicatie van een portret dat ik met de Fujifilm GFX 50R heb gemaakt. Zoals je ziet is het met deze medium format camera heel gemakkelijk om de achtergrond te vervagen, zodat de persoon los komt. Het schilderij van Vermeer (Het melkmeisje) hangt ongeveer een meter naar achteren en is voldoende onscherp, maar toch herkenbaar aanwezig om context te geven aan het portret.

Comment