JPEG Service

2 Comments

JPEG Service

JPEG of RAW? Elke workflow heeft zijn voors en tegens. In dit blogje vertel ik hoe ik JPEG inzet om snel na de shoot vast een beeld te kunnen leveren en RAW voor het precisiewerk.

Enjoy!

Maik

2 Comments

Best of 2018

Comment

Best of 2018

Gelukkig nieuwjaar

En zo zijn we alweer in de eerste week van 2019 aangekomen. De eerste fotoshoots, portretsessies en publicaties van het nieuwe jaar zijn alweer een feit. De tijd vliegt en dus is het handig even stil te staan. Niet dan? Ja toch?

Zo dacht ik er ook over op oudjaarsdag en ben ik, tussen de geplande festiviteiten door, tóch even achter de computer gaan zitten voor een terugblik. Kijken jullie met me mee? Klik hieronder:

Fototip

Een back-up van je digitale materiaal is essentieel. Je raakt gemakkelijker enkele tienduizenden bestanden kwijt dan een ouderwets album met vijftig foto’s. Ik koop elk jaar twee externe schijven van 2TB. Op de ene werk ik. De andere dient als back-up. Na het formatteren en het geven van de juiste naam (2019 ORIG en 2019 BACKUP), plaats ik op de werkschijf een nieuwe LR catalogus. Hierin importeer ik een jaar lang de foto’s van elke sessie. Een keer per week hangen beide schijven aan mijn computer en wordt de werkschijf gekloond naar de back-up. Deze back-up wordt daarna op een andere locatie bewaard. Het programma dat voor mij het werk doet heet: Carbon Copy Cloner. Zelf zit ik gewoon lekker aan de lunch of houd mijn social media bij.

Je kunt hier een dertig dagen gratis versie downloaden: Carbon Copy Cloner.
Ik gebruik de welbekende oranje Rugged USB-C schijven van LaCie.

De beste wensen!

Ik wens jou een gelukkig, gezond en liefdevol nieuwjaar toe en kijk uit naar alle goeds wat komen gaat. Ben je dit jaar ook weer van de partij?

Groetjes,

Maik


Comment

Beeldbewerking

Comment

Beeldbewerking

Retouch

Er wordt me weleens gevraagd hoe lang ik met een foto bezig ben in de nabewerking. Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is nogal verschillend, namelijk. De ene keer ben ik een uur bezig, de andere keer een kwartiertje. Wanneer het gaat om portretretouches natuurlijk. Want reportagefoto’s (honderden per event)….. daar ben ik snel mee klaar. Die krijgen misschien een minuutje aandacht, niet meer. Dat zou ook geen doen zijn. Het gaat hier dus om portretten.

Model: Jaelyn | MUAH: Cindy van Summeren

Model: Jaelyn | MUAH: Cindy van Summeren

Fujifilm SOOC

Hierboven zie je dat een goed belicht portret eigenlijk al heel mooi is, rechtstreeks uit de camera (SOOC = Straight Out Of Camera). Ik gebruik hier een Deep Octa van een meter doorsnede als hoofdlicht en een strip light met grid als accentlicht van rechtsachter het model (links voor de kijker).

Voor ik begin maak ik een laag in Photoshop waarin ik even omcirkel wat me opvalt in het portret. Daarna maak ik de laag onzichtbaar en ga ik aan de slag met de huid. Ik let op kleur en storende oneffenheden. Dit portret mag er natuurlijk uit blijven zien. Bovendien is de huid nog jong en heeft weinig nodig. Daarna let ik op de ogen. Roodheid verwijder ik en de kleur van de iris wordt iets aangezet. Met de Liquify tool werk ik wat aan het haar en het tuniekje. Daarna vindt de clean up plaats: het weghalen van vliegende haartjes en zo. Dan komt de laag met cirkeltjes weer in beeld en controleer ik of ik alles heb gecorrigeerd en beoordeel of er nog wat moet gebeuren of dat ik het zo laat. In Alien Skin Exposure 4 vindt de verscherping en kleuring plaats. Op het laatst voeg ik nog textuur toe die de zwarte achtergrond wat meer detail geeft. En klaar

jaelyn_rond.gif

Wil je meer weten? Heb je vragen? Stel ze gerust!

Comment

Extra Large Print

Comment

Extra Large Print

Groot, groter, grootst

Het moet bekend worden: Huisman ETECH zoekt experts. De wervingsbanier die hier aan de gevel hangt kan niet gemist worden. Ook op social media zit het wel goed met de campagne. Het is echt gaaf als je mee mag denken in de creatieve uitingen van zo’n mooi bedrijf en het proces van concept naar beeld mag ondersteunen. Samenwerken, aansluiten en uitvoeren… dat werkt inspirerend. Helemaal als je dagelijks mag genieten van je werk dat zo groots getoond wordt:

Wervingsbanier aan de gevel. Fotografie en bewerking tot vrijstaand beeld door Maik Jansen. Achtergrond en design door Huisman ETECH.

Comment

Jongensportret

Comment

Jongensportret

Variatie in het werk....

Weg met die flitsers en zware studiocamera's. Die zijn niet nodig voor een portretje zoals deze. Door de grote lensopening van de Mitakon Speedmaster (f/0,95) krijgt het beeld een super kleine scherptediepte. Wél handmatig scherpstellen, maar dat is easy met de Fujifilm Xpro2.

Fujifilm XPro2

Douwe is in te huren als model. Drop us a line en ik breng je met hem in contact!

Comment