Medium format love

Comment

Medium format love

Fujifilm GFX50R

Medium Format moeilijk? Duur? Kwetsbaar? Zeker niet met de Fujifilm GFX50R. Deze neem je gewoon mee wanneer je er een dagje op uit gaat, of zelfs op vakantie…. Ik denk dat de "R” staat voor "Reportage". Deze camera kan dus, zoals andere Medium Format cameras, prachtig presteren in de studio, maar is ook super inzetbaar tijdens een bruiloft. Als trouwfotograaf ben ik bijzonder blij met dit toestel.

Hieronder enkele beelden van een dagje strand, waar het zand me om de oren sloeg. De 50R is "weather proof". Ik ook ☺️, maar stiekem draai ik mezelf en de camera uit de wind…..

Comment

Trouwen in ....

Comment

Trouwen in ....

De Tuinen van Appeltern

Maik, is het bij jou ook mogelijk om een paar uur te boeken?

Die vraag komt met enige regelmaat binnen. Wanneer de datum vrij is, komen bij mij twee gedachten op. Aan de ene kant wil mijn zakelijke hersenhelft liever even afwachten. Misschien gaat een ander bruidspaar de hele dag boeken. Aan de andere kant wil mijn gevoelige hersenhelft graag “Ja, ik wil” zeggen. Gewoon omdat ik elk moment dat ik iemand blij kan maken EN kan fotograferen graag aangrijp.

En zo kunnen mijn 'er-moet-brood-op-de-plank-ratio' en mijn enthousiaste 'ik-wil-jou-blij-maken-emotie’ lekker met elkaar in gesprek raken. Vaak wint de emotie. Fotografie voedt namelijk ook mijn hart. Het klinkt erg zoetsappig, maar als ik iemand blij kan maken, dan wil ik dat ook zo graag doen!

Ik zeg JA en fotografeer enkele uren in de Tuinen

Wanneer het bruidspaar trouwt in de Tuinen van Appeltern is het gemakkelijk, want ik weet vooraf:

  • ik ben er binnen tien minuten (ik woon vlakbij)

  • er zijn veel mooie foto's in korte tijd te maken (ik ken de weg en de variatie aan tuinen)

  • bij minder mooi weer zijn er voldoende binnenlocaties en schuilmogelijkheden

  • faciliteiten als een w.c., een spiegel en stromend water zijn altijd vlakbij

  • en heel belangrijk: de verzorging door de gastheren en gastvrouwen is uitstekend

En dus fotografeerde ik een bruidsreportage met familiefoto's én een ceremonie in twee en een half uur tijd. Het bruidspaar, de tuinen en de liefde bloeiden prachtig in een zonovergoten middag.

Trouwen in de Tuinen van Appeltern

Vrijblijvende prijsopgave

Ben je nieuwsgierig geworden naar mijn huwelijkspakketten? Klik hier:

Comment

Aan de Maas

Comment

Aan de Maas

Het veerhuis in Oeffelt

Op uitnodiging van vrienden, zaten we op het terras van Het Veerhuis in Oeffelt. We genoten van een hapje en een drankje, terwijl de zon, tussen de dreigende wolken door, het landschap verwarmde. Ik laat jullie even meegenieten van het uitzicht. We kijken op de Maas en zien de kolganzen in een groepje op het water dobberen. Naast de bomenrij aan de overkant (Gennep) staan de auto's geparkeerd van de mensen die gebruik maken van de picknickbankjes. De hoofdrolspelers zijn uiteraard de paarden, waarvan de donkere silhouetten afsteken tegen het reflecterende water.

Hasselbad Xpan formaat

De uitsnede in deze plaat heeft de verhouding die we terugvinden in de Hasselblad Xpan, namelijk 65 x 24 mm. En dat levert een mooi panoramisch beeld op. In de Fujifilm GFX serie camera's kan dezelfde beeldverhouding worden gekozen. Het bovenstaande beeld is echter een uitsnede uit een standaard 3 x 2 van de Fujifilm X-Pro2. De verlaat-nooit-mijn-zijde-camera.

 

Comment

Night time Portrait

Comment

Night time Portrait

If the night time is the right time…

De schaduw is spannend. Je krijgt een hint en daar moet je het mee doen. De fantasie mag aan de slag en vrij bedenken wat zich daar afspeelt. En het enige wat ik ervoor doe, is het hoofdlicht uitzetten. En dat doe ik bij vrijwel elke fotoshoot enkele keren, zodat er een mooie balans ontstaat tussen fashion, glamour en boudoir. Zeker weten dat elke vrouw zich mooi voelt in het licht van mijn studio.

Nighttime
If the night time is the right time
Oh anytime of yours is my time
We can find time for love
Sweet love
— Status Quo

Comment

Luchtmachtdagen 2019

4 Comments

Luchtmachtdagen 2019

Air power demo

Vandaag laat ik jullie foto’s zien van de air power demo die te zien was op vliegbasis Volkel, afgelopen zaterdag. Het was weer een groot spektakel. Op het moment ontbreekt me de tijd om een uitgebreider (beeld-) verslag te plaatsen. De foto’s van een huwelijk hebben er gewoon voorrang op.

groetjes,

Maik

p.s. De foto van Skeet in zijn Hawker Hunter was al klaar en dus heb ik die ook even toegevoegd.

4 Comments

Galaportret

Comment

Galaportret

Foto’s in je gala outfit

Het einde van de schooltijd, een nieuwe stap in de wijde wereld. Dat is een mooi moment om even bij stil te staan! Met een gaaf galaportret, bijvoorbeeld. Zó kan je herinnering aan deze tijd voor altijd bewaren!

Op locatie in Tiel

Op locatie in Tiel

Door een vriendelijke coaching ontstaan mooie poses in een prachtig belicht kunstwerkje.

In de studio te Dreumel

In de studio te Dreumel

Duur hoeft het niet te zijn. Vanaf €150 ontvang je een fine art afdruk op A4 formaat in een passe-partout van 30 x 40 cm. Dit is inclusief een fotoshoot van een uur, exclusief visagie. Daarnaast zijn er nog vele andere mogelijkheden, zoals een hele middag shooten, inclusief visage, voor een foliobox zoals deze hieronder. All-in prijs: €500. Een tweede persoon betaalt slechts €100 (inclusief visagie en de hele middag shooten).

Deze foliobox bevat standaard vijf fotoafdrukken op A4-formaat in een passe-partout van 30x40 cm en is uitbreidbaar tot twintig stuks. Zo kun je telkens een andere foto op een standaard presenteren terwijl je de rest in deze prachtige box bewaard.
In de visagie

In de visagie

Comment

Cultuur snuiven

Cultuur snuiven

Museumbezoek

Vandaag was ik met de Lingeborgh in Amsterdam. Terwijl de hoofdstad zich opmaakte voor de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur, liepen wij het Rijksmuseum binnen. Het was leuk om dat eens te doen met een rondleiding! Ik kijk telkens weer met ontzag naar de meesters van de gouden eeuw. Na een regenachtige lunch (koffie en een tosti), bezochten we ook het Stedelijk Museum waar we getrakteerd werden op modernere kunst. Natuurlijk had ik mijn camera bij me om het kort samen te vatten:

musea_Maik_Jansen_Fotografie-1.jpg
 

Vrijheid moet je vieren

Vrijheid moet je vieren

‘DE STOOTTROEPER
MOEDIG IN DE STRIJD
EN MET BELEID
DEN VADERLAND GETROUWE.’

Monument en Kapel Stoottroepers

 

Onlangs was ik voor de Maas en Waler met mijn camera op pad voor een portret van John Plamont bij het ereveld en monument van het Regiment Stoottroepen Prins Bernhard. Hier maakte ik o.a. deze twee foto’s. Ze inspireerden me tot het schrijven van het onderstaande blog, waarin ik kort heb beschreven welke betekenis het herdenken en het vieren op 4 en 5 mei voor mij heeft.

John Plamont bij het monument voor het regiment Stoottroepen

En voor de poort van de Stoottroeperskapel

 

Herdenken

Wanneer ik besef hoeveel mensen hun leven gaven in de strijd tegen onderdrukking, dan kan ik hen alleen met dankbaarheid herdenken. Maar ik vergeet onze veteranen niet. Ook zij dragen wonden die ze opliepen ter bescherming van vrede en veiligheid in Nederland en ver daarbuiten. Ik denk aan de geallieerden, de helden van het verzet en de stoottroepers die meevochten in de laatste maanden van de tweede wereldoorlog, maar ook aan alle militairen die daarna namens ons uitgezonden werden naar alle delen van de wereld. Ik heb respect voor hen die dienden.

Ik sta op 4 mei om 20.00 uur stil bij mijn vrijheid.

 
 

Vieren

Wanneer ik stilsta bij de ellende die oorlog brengt en me realiseer dat ik dankbaar mag zijn voor de vrede, voel ik me verplicht deze ook vieren. Door het vieren van de vrijheid erkennen we immers haar waarde. We laten zien dat het ons niet onverschillig laat. Daarnaast vind ik het belangrijk dat deze boodschap wordt doorgegeven. In het dagelijkse leven ligt onderdrukking immers op de loer. In een groter nationaal en internationaal verband ook. De vrijheid om te zijn wie je bent en jezelf ook zodanig te uiten is een zwaar bevochten recht dat ook vandaag nog bewaakt én gevierd moet worden.

Hoe vier jij jouw vrijheid op 5 mei?

 

Winterportret

Winterportret

In de fotostudio te Dreumel


Original Studio Portrait

Original Portrait

Studioportret

Final Image

Final Image

Added effects enhance the intended mood.

 

Context

Een lastig dingetje in de studio is het geven van context in het beeld. Je kunt een mooie warme capuchon opzetten en een sjaal aandoen. De kouwelijke blik past bij de kleur van de ogen. Maar het ís niet koud in de studio. Sterker nog, de temperatuur is aangenaam en het model moet snel de warme kleding weer verwisselen voor iets luchtigs.

 

Photoshop

Gelukkig is er Photoshop. Daarmee is de sfeer verder op te bouwen. Hiervoor gebruikte ik een winters landschap dat ik met bevroren tenen maakte toen er daadwerkelijk sneeuw lag. Het werd door mij vervaagd en in de achtergrond gezet.

Op de voorgrond nog een sneeuweffect, de kleuren nog wat blauwer en kouder en klaar is Kees.

Travelling Tulip

Travelling Tulip

Een traktatie onderweg

Fujifilm GFX50R & Fujinon GF 45mm F2.8 R WR. Belichting: 1/125 s @ f/11 ISO 200

 

Naproductie

Vandaag had ik in de studio gewerkt voor een zakelijke klant: het vrijstaand maken van personeelsportretten. Dat betekent dat de portretten digitaal worden uitgesneden uit de achtergrond. Een nauwkeurig werkje. De foto’s waren al op een eerder tijdstip in de studio in Dreumel geschoten met mijn Medium Format camera. De bestanden zijn daardoor behoorlijk groot (45MB), maar daardoor ook op zeer grote formaten af te drukken. Als bijkomend voordeel kun je in Photoshop erg ver “inzoomen” op je werk en zijn de portretten met een grote nauwkeurigheid vrijstaand te maken.

 
 

Heen en terug

Op de heenweg had ik hem al gezien: een verdwaalde tulp stond in de wegberm. Even had ik de neiging om verderop te parkeren. Ik wilde er een foto van maken, maar omdat werk voor plezier gaat besloot ik door te rijden. Misschien had ik op de terugweg wel tijd om even te stoppen. En zo zat ik dus, toen ik aan het einde van de dag richting Horssen reed, op mijn hurken in het gras om deze compositie te maken. Fijn dat de lucht ook even mee wilde werken. De wolken verstrooien een gedempt licht over het landschap en versterken de dramatiek van deze verdwaalde tulp. Hopelijk vindt hij zijn bestemming nog.